ponedeljek, 12. junij 2017

Škotska - 5.6.2017

Zjutraj sva se odpravila proti severu. Najprej sva se ustavila pod škotskim tromostovjem, kjer so trije 2 km dolgi mostovi, najstarejši železniški, ki je bil ob odprtju najdaljši železni most izvenn ZDA.





Nato sva se ustavila pri Falkirk Wheel - na edinstven način rešen prehod čolnov iz nižjega na višji nivo (27m). Namesto vodnih zapornic je tu posebno kolo z dvema gondolama, napolnjenima z vodo, v kateri zapelejejo ladjice, kolo se zavrti za 180 stopinj, in ladjica, ki je bila na spodnjem kanala, zapusti kolo na zgornjem nivoju kanala in obratno. Gondoli napolnjeni z vodo tehtata vsaka po 20 ton. Zaradi uravnoteženosti teže na obeh straneh kolesa za vrtenje potrebno le nekaj 100 watov moči. Seveda sva plovbo preizkusila v živo s turistično ladjico.




V nadaljevanju sva si nekaj km stran ogledala dve 30 metrski skulpturi konjskih glav - Kelpis. Zanimivi impozantni skulpturi se vidita daleč naokoli in sta ponoči posebej osveljeni.





Nato sva si ogledala še ostanke 1800 let starega Adrian's zidu. V rimskih časih je bil to rimski obrambni zid proti ljudstvu na severu Škotske. Danes so vidni le še zemeljski nasipi.





Pri mestu Sterling sva si ogledala dve za Škotsko pomembni zgodovinski lokaciji. Na južnem delu mesta je kraj, kjer se je odvila zadnja zmagovita bitka za škotsko neodvisnost. Tu je velik spomenik in kip Roberta Bruca.



Za zaključek sva se povzpela na grič, kjer stoji Wallace Monument v spomin na škotskega junaka, ki je z zmago nad angleži pod tem gričem konec 13. st. pričel uspešen boj za škotsko neodvisnost. Z griča je lep pogled na mesto Sterling.

Prenočila sva v bližnjem kampu - Withches Craig.

Ni komentarjev: