ponedeljek, 12. junij 2017

Škotska - 6.6.2017

Zbudila sva se v deževno, vetrovno jutro, 11°C. Šla sva najprej v ceneter mesta Stirling s park and ride varianto. Kupila sva si vodotesna anoraka zaradi deževnega in vetrovnega vremena. Sedaj sva opremljena z gumijastimi škotnji in anorakom. Odpravila sva se proti jezeru Loch Neess.
Vmes sva se ustavila pri Scone Palace nekaj km severno od mesta Perth, nekdanje škotske prestolnice. Škotski kralji so bili tu kronani na kamnu usode, dokler ga ni leta 1296 ukradel angleški kralj Edvard I. Ima podobno funkcijo kot naš knežji kamen na Gosposvedskem polju. Tu je grad z velikim lepo urejenim parkom. Tu me je sevda mož okronal za svojo krljico. :).






Peljala sva se po redko poseljeni gričevnati pokrajini, ki zaradi ostrega podnebja daje vtis visokogorske pokrajine. Z golih hrbtov gričev zaradi stalnega dežja v dolino tečejo mnogi majhni hudourniki. Zemlja v dolini je močvirnata in malo rodovitna. Tudi tu se pasejo ovce in tu pa tam tudi krave.
V tem času cvetijo živo roza oleandri in bogato krasijo obronke ceste.



Malo pred Loch Nessom je spomenik britaskim komandosom II svetovne vojne in ob njem spominski park, kjer svojci polagajo majhne spominske plošče ali spominke v spomin svojih vojakov tudi umrlih v zadnji vojnah (npr v Afganistanu).





Ob vodnem kanalu, ki z nekaj jezeri povezuje morje na južnem delu škotskega višavja z morjem na severnem delu, sva prispela v mesto Fortaugustus na južnem delu Loch Nessa. Tu si nameravava ogledati juži del jezera in vodne zapornice, ki kanal povezujejo s tem jezerom. Škotska se ne iznever z dežjem in precej hladnim večerom. Njihov pregovor "No rain no Loch", (Brez dežja ni jezera) torej popolnoma drži. Nova nepremočljiva anoaka sta se izkazala za nepogrešljiva. :)


Ni komentarjev: