nedelja, 18. junij 2017

Škotska - 11.6.2017

Kampirala sva v kraju Balmacara. Zbudila sva se v sončno in toplo jutro.


Po zajtrku sva se odpravila na otok Skye preko mostu, ki se v visokem loku penje nad morjem. Medtem se je spremenilo tudi vreme. Tako kot pravijo, počakaj pol ure na boljše vreme. :).


Ime otoka Isle of Skye je vikinškega izvora in pomeni oblačni otok, kar se je kmalu pokazao, saj so naju je ves dan spremljali oblaki in dež s precej močnm vetrom. Kot vedno do sedaj sva tudi tokrat imela srečo z vremenom ob pravem trenutku.







Vozila sva se po lepi cesti in razgibani pokrajini in parkirala na parkirišču pod znamenitim kamnitim stolpom Old Man of Storr. Opremila sva se za morebitno slabo vreme in se skupaj z mnogimi turisti odpravila h kamnitemu stolpu. Pot do kamnitega stola je dolga skoraj 2 km in 200 m višinske razlike. Pot ni zahtevna, vendar je potrebno imeti dobro obutev in oblačila.












Na poti se ponujajo lepi razgledi po otoku. Tik pod znamenitostjo je pot postala strma in spolzka in nevarna zaradi zelo močnega vetra, tako da sva se tik pod njim obrnila in se vrnila v dolino. Od zgoraj se vidijo velike terasaste planote, ki so nastale kot posledica zdrsov ogromnih pobočij peščenih gmot.









Po eni uri in pol zanimivega pohoda sva se odpravila proti Kilt Rocku, drugi precej obiskani točki. Iz jezera na planoti voda pada neposredno v 90 m slapu v morje. Slikovite so tudi še višje pečine na obeh straneh.




Po kosilu, ki sva ga pripravila kar na parkirišču ob slapu, sva se po ozki in strmi cesti odpravila čez prelaz Quiraing mimo Uiga nazaj v Portree, kjer sva kampirala.
Quiraing je geološko področje, kjer celotna pobočja počasi plazijo proti morju. Tako zanimivega pojava še nisva videla. Na vrhu je velika planota in ovce se razpršeno pasejo po vseh pobočjih daleč naokoli, brez orgaj, pastirjev. Skoraj vsaka ovca ima s seboj enega ali dva mladička s črnimi glavami in nogicami, mali backi Joni.





Ob toliko zanimivih razgledov, a ozki cesti in razmišljanju, da je potrebno voziti po levi in kako se boš srečal z drugimi vozili, je potrebna stalna pozornost, da se pravočasno umakneš na izogibališče. Vredno si ga je ogledati.

Ni komentarjev: