petek, 13. junij 2014

Potepanje po Ženevi

Četrtek, 12.6.14

Najprej se z avtodomom odpraviva v Švico v 35 km oddaljen kamp ob jezeru, 8 km pred Ženevo. Lepo urejen kamp in ustrezno tudi dražji (42 evrov) tudi sicer so cen v Švici višje kot v Franciji. Takoj ko zaparkirava, se s kolesi odpraviva v mesto.
 
Dostop do mesta s kolesi je zelo enostaven, ker je ob celotni poti kolesarska steza. Ogledala sva si najzanimivejše točke mesta. Od povsod je lepo viden okoli 100 m visok, značilen ženevski vodomet, poslikan od turistov z vseh mogočih strani.

Možen je dostop prav do njega, ker je usmerjen tako, da voda pada stran od dostopnega pomola.  Zanimiva je tudi cvetlična ura v parku, postavljena v čast švicarski urarski industriji. Menda je narejena iz 6500 cvetov.

Na obeh straneh zaliva, kjer odteka voda iz Ženevskega jezera so lepo urejeni parki, s širokimi sprehajališči polnimi turistov. Prekolesarila sva vse do evropskega centra OZN, ki pa je veličasten le na slikah, saj ga v resnici zaradi gostega drevja in ograj skoraj ni opaziti. Dostop do njega pa zaradi strogega varovanja ni mogoč. Ženeva je sedež mnogih svetovnih organizacij, kot na primer svetovne meteorološke organizacije, rdečega križa in rdečega polmeseca in podobno. Slučajno sva bila priča tudi manjši ladijski nesreči, ko je turistična ladja po nesreči trčila v most in nato še v bližnji pomol. Na srečo ni bilo nič hudega razen poškodovane pločevine in lesenega pomola. V trenutku so se ob ladji znašli 4 policijski čolni.
 

Po kosilu v obalnem bifeju sva prekolesarila še stari del mesta, si od zunaj ogledala zaprto katedralo. Spustila sva se do velikega promenadnega sprehajališča, polno turistov in domačinov, kjer je veliko spominsko obeležje z 5 m visokimi kipi začetnikov reformacije. Ženeva je prijazno mesto pešcem in kolesarjem, zato je  bilo s kolesom zelo enostavno opraviti ves ta ogled.
Takole pa po celodnevnem potepanju zgleda moje pregledovanje fotk in pisanje bloga.
 

Ni komentarjev: