sobota, 14. junij 2014

Cern in Lausanne


Petek, 13.6.14

Po zajtrku sva se odpravila proti Cernu, ki leži 8 km zahodno od Ženeve, blizu Meyrin. Parkirala sva poleg velike krogle (27 m visoke in 40 m premera), ki simbolizira planet Zemljo.
 
V notranjosti lahko obiskovalci doživijo popotovanje v svet osnovnih delcev in si ogledajo zanimivo multimedijsko predstavitev o nastanku planetov po velikem poku. Ogled je brezplačen, odprt za obiskovalce od 10. do 17. ure.


 
Evropska organizacija za nuklearne raziskave je bila ustanovljena 1954  in je namenjena raziskovanju fizike osnovnih delcev. Laboratoriji so postavljeni na večjem področju, velik krog za pospeševanje delcev pa je dolg 27 km in je največja naprava za te namene na svetu. 
 
Tu je razstavljen tudi prvi internetni strežnik. Rojstni kraj interneta je prav tu v Cernu in sega v leto 1990. za namene znanstvenega dela. Od takrat dalje pa se pospešeno uporablja za vsakdanje potrebe prav povsod. Razvoj je neverjeten. Mogoče bomo čez kakšno leto imeli mini pospeševalnik tudi v vsakem gospodinjstvu. :)


Od tod sva pot nadaljevala po drugi strani jezera proti 70 km oddaljeni Lausanni.  Ta del Švice me je resnično presenetil, saj je poln zelenja, urejenih parkov z veliko raznobarvnih rož, prijetnih sprehajališčih, še posebej ob jezeru. Je pa tudi prijazna za kolesarje, saj povsod vidiš posebne urejene kolesarske steze, kjer pa to ni mogoče, pa so jasno označeni pasovi na širokih voziščih.
 
V Lausanni je olimpijski muzej. Leži na pobočju ob jezeru. Postavljen je v lepo urejen park z obeležji, ki predstavljajo olimpijski duh, discipline, zgodovino, pred stavbo pa gori večni olimpijski ogenj.

Seveda, svetovno prvenstvo je že v teku, zato je Bojan nastopil kot vratar in ubranil gol.... 



 
V stavbo in teraso z lepim razgledom na jezero je prost vstop, v poseben OI muzej pa je vstopnina.  

Na sprehajalni poti so postavljeni panoji s temami iz OI. Bojan se je slikal ob naših IO skakalcih na IO v Sočiju.
Jaz pa sem prevzemala štafetno palico :)
 
Po sprehodu in slikanju ob zanimivih kipih športnih disciplin sva se odpravila proti naslednjemu kampu v kraju Villneuve 5 km od Montreuxa.

Ni komentarjev: