sreda, 11. junij 2014

Kolesarjenje po dolini Chamonix


Ponedeljek 9.6.14

Danes sva se dopoldne odpravila kolesarit. Najprej sva odpeljala proti St. Gervais, a pot ni bila najlažja, saj sva odkrila, da do tja pelje le avtocesta, po kateri ne moreva s kolesi in druga skoraj gorska pot skozi vasico Vaudagne.

 
Vroč dopoldne in strmina sta naredila svoje, vsaj meni, ki nisem prav ljubiteljica kolesarjenja v hrib. Ko sva prispela do vasice, se je pot začela strmo in vijugasto spuščati v dolino. Ob misli, da bi morala odpeljati vso to strmino tudi nazaj, sem skoraj obupala, a sem hkrati tudi takoj našla rešitev. Vlak. Pred par dnevi sva namreč opazila, da na se lahko kolo prevaža tudi z vlakom.  Ko sva prispe4la v dolino, sva ugotovila, da bi porabila preveč časa, če bi šla do St.
 
Gervais, zato sva se raje z vlakom iz Servoza vrnila do Chamonixa, pojedla kosilo in se odpravila v drugo smer te doline proti Argentiere, na koncu doline v smeri proti Švici.
 
Tam sva videla, da se ledenik Mer de Glace konča nad tem krajem kot visoka ledena pečina. Skoraj neverjetno, kako dolg in debel je ta ledenik. Še par let nazaj so vsi ti ledeniki v tem okolju segali skoraj do doline.
 
Bil je izredno vroč dan, da smo v gorskem svetu sva se zavedala, ko sva doživela kontrast med veliko vročino v dolini in nenadnim sneženim metežem v visokih gorah. V teh krajih doživiš v istem dnevu velike temperaturne razlike. Zaradi mrzlega zraka, ki prihaja z ledenikov se temperatura ponči zniža pod 10 stopinj v kontrastu z dnevnimi, nad 30 stopinj. Ponoči potrebuješ toplo odejo.

 

 

Ni komentarjev: