petek, 13. junij 2014

Od Chamonixa do Eviana


Torek, 10.6.14

V torek zjutraj sva se odpravila do Eviana. Potovala sva skozi Švico, kjer sva se s prelaza (1500m.m.) od koder je bil lep pogled na dve dolini spustila na 400 m.m.  in se peljala mimo kraja Martini.

 
Pot sva nadaljevala mimo vzhodnega dela Ženevskega jezera nazaj v Francijo in se ustavila v kampu Les Huttins (N 46,39422 E 006,52817) v kraju Amphion blizu Eviana. Kamp je 2. kategorije, cena je ugodna, 18 evrov skupaj z elektriko, je urejen in čist in ima pa vse kar potrebuješ (toplo vodo za pomivanje posode, tuš).


Sreda, 11.6.14
 
 

V že vročem dopoldnevu sva se s kolesi odpravila v Evian. Zaradi prometne obalne ceste sva se odpravila po lokalnih ulicah po strmem klancu navzgor do centra mesta Evian.
 
Evian je znano turistično mondeno letovišče, kar se takoj opazi po lepo urejenih sprehajališčih ob morju, hotelih in enem od največjih casinojev v Evropi z impozantno fasado. Poleg tega je svetovno znan po ustekleničeni vodi Evian. 
 
 
V starem delu mesta sva šla mimo spomeniško zaščitene stavbe, prve polnilnice te vode.
 
Kolesarila sva po lepi promenadi ob jezeru, občudovala vodomet pojoče fontane. Mesto ima lepo urejene parke z veliko rož in dreves, ki nudijo prepotrebno senco v vročini. 
 
Za pot nazaj sva uporabila brezplačno 100 let staro mestno vzpenjačo na »zajlo«, ki naju je po 1 km dolgi vožnji pripeljala na zgornji del mesta, od kjer sva se po pobočju počasi spustila do kampa. Še pred tem pa sva malo pred kampom ustavila pri lepo oblikovani fontani, z res lepim razgledom na jezero, kjer stalno teče ta znana voda in si jo lahko vsak sam natoči po želji. Seveda, sva si jo vzela tudi midva, ker je v teh vročih dneh zelo potrebna.


V bližini kampa je športni park, luna park, mini golf in velika lepo urejena plaža, ki je bila polna kopalcev. Voda je kljub začetka junija že povsem primerna za kopanje, saj ima več kot 20 stopinj. 
 
Po vročem dnevu je je bilo prav prijetno zaplavati in se osvežiti v mirni sladki vodi. Zanimivo, kako si ves čas predstavljava, da je to morje., zaradi turistov, lepe obale in morskega vzdušja.

Ni komentarjev: