sreda, 18. september 2019

Porto - šesti dan


Sobota 14. septembra

Zjutraj sva se odpravila proti Portu.
Iz Calija sva šla po cseti D81, mimo letališča, ne ob obali, ker je cesta slabša še posebej za avtodom
Vožnja je zanimiva, mestoma je cesta ozka vklesana v skale hribov. Vije se po obronkih gora nad globokimi dolinami in nad lepimi zalivi. Ustavila sva se na nekaj mestih in občudovala rdeče skale, lepe plaže, zalive.



Tudi ta cesta je en sam ovinek, mestoma tudi zelo ozka, vklesana v skalnate pečine, še posebej malo pred mestom Porto. Razdalja med Calvi in Porto je 74 km, porabila pa sva 3 ure za vožnjo s krajšimi postanki za oglede in  slikanje.
Na Korziki se ti ne sme muditi, ne moreš načrtovati hitre vožnje na velikih razdaljah. Na vsakem ovinku se zadeva lahko zaustavi, še posebej, če se srečaš z velikim turističnim avtobusom, ki le s težavo obdela ozke ovinke in se izogne skalam na pobočju. Kljub temu je vožnja s kamperjem brez težav, seveda z dobro mero pozornosti in strpnosti na ožjih predelih ceste.
Cesta D81 od Galerije pa do Porta je brez dvoma najbolj zanimiva in zahtevna v celi Korziki in nudi prekrasne razglede na zalive in skalnate grebene v okolici.



V Porto sva prispela Opoldne in se ustavila v Kamp Municipal Ota Porto.
Pripravila sva okusno kosilo in po kavici odšla na bliznjo plažo. Značilnot te plaže so barviti kamenčki in kristalno čisto morje. Plavala sva in uživala v pozno popoldanskem soncu.



Po kopanju pa sva odšla do mesta. Bil je ravno somčni zahod, ki sva ga ovekovečila, kot mnogi drugi turisti. :)


Od tu organizirajo izlete z ladjicami do naravnih lepot nacionalnega parka Scandola. Kupila sva karto za jutrišnjo vožnjo do parka.

Porto je izhodišče za potapljače in oglede lepot pečinaste zahodne obale, nacionalni park Scandola in visokih skalnatih pečin hribov 1294 m tik nad morjem, in vasice Piana, ki leži visoko na grebenu.

Vasica Porto je majhna in ima v pristanišču marino in turistično naselje s hoteli in restavracijami. Plažo obdajajo več stoletij stara evkaliptusova drevesa, kjer je v bližini tudi naš kamp.


Ni komentarjev: