sreda, 18. september 2019

Porto - sedmi dan

Nedelja, 15. september

Po zajtrku sva šla z ladjico na ogled narodnega parka Scandola, vzhodno od Porta. Ceno nama je znižal na 32 evrov po osebi. Scandola je strogo zaščiteno območje, kjer je prepovedano plavati ali hoditi/plezati po skalah klifov.

Najprej smo se ustavili v mali vasici Girandoli, kamor lahko prideš le s čolnom ali peš. Tu je nekaj hiš in restavracij za turiste. Domačini uporabljajo za prevoz majhne štirikolesnike s prikolicami, majhno prevozno sredstvo. Do prve ceste je 7 km.






Po polurnem postanku smo vožnjo  nadaljevali proti zanimivim klifom, skal, ki jih je skozi stoletja oblikovalo morje in veter. Barva skal je opečnato roza, v jutranjem soncu prav žari. Obala je zelo razgibana, skale so zaradi vulkanskega izvora različnih barv in struktur na istem mestu, od opecnate, zelene, črne bele...
Na skalah so vidni vulkanske oblike (kot palice, oblika dolgih kristalov), veliko je lukenj, razpok, jam, skalne oblike pa spominjajo na različne motive, domišljija nima meja (zadnja sliks - mali slonček). Eden največjih struktur je takoimenovan Veliki poljub - dekle poljublja fanta... tam je tudi mali slonček in še kaj.
To je tudi najbolj zahodni del Korzike, ki je dostopen in viden le z morske strani ali peš.




Tu ni dovoljeno niti zasidrati se niti plavati. V zgodovini so se tu dogajale borbe za prevlado na otokz. Izlet traja 3 ure.

 Po kosilu sva se šla kopat na plažo v portu, ki jo krasijo večbarvni kamenčki. Vreme je lepo, toplo je in  morje je še vedno prijetno za plavanje.


Ni komentarjev: