četrtek, 26. september 2019

Ajačo - enajsti dan

Četrtek, 19. septembra

Po zajtrku sva se odpravila do Ajača in tja prispela opoldne.
Cesta je široka, najprej se na poti iz Corteja vzpenja do prelazov na 1100 m in se nato kar strmo spušča v dolino, saj se spusti iz 1100 m na 0 m nad morjem. Vmes sva se ustavila ob soteski reke na razgledni točki. Na parkirišču in tudi ob poti sva videla veliko divjih svinj, to so sicer domače svijne, ki žive na prostem. Pravijo, da je na Korziki okrog 45.000 takih svinj, ki se hranijo s kostanji in zelišči in je njihovo meso zato zelo okusno. Poleg svinj sva videla tudi krave, ki se pasejo v kanalih čisto ob robu ceste.






Ustavila sva se v kampu Mimoze, ki leži v severnem predmestju Ajača. Miren manjši kamp, cena 23,5 €.
Po kosilu se odpraviva v mesto s skuterjem. Parkirava sva v bližini marine in šla raziskovat mesto.
Ajačo je največje mesto Korzike in je tudi politični center. otoka. Razdeljeno je v tri dele, stari del mesta z ozkimi ulicami, moderni del z dvemi večjimi avenijami in predmestje na obronkih, ki nudi lep razgled na zaliv. Ajačo je znan kot rojstni kraj Napoleona Bonaparteja, kar lahko vidiš na vsakem koraku.
Šla sva do citadele, ki je zaprta za javnost, saj je sedaj to vojaški objekt, ki leži na skali, ki štrli iz morja. Nato sva se sprehodila po dolgi ulici, ki teče vzporedno z morjem in vodi do Place Austerlitz in se konča z Napoleonovim spomenikom. Nad kamnom - stopniščem z napisom stoji kip Napoleona, ki ga varujeta dva orla, simbola njegovih zmag. Pred spomenikom je večji ograjen prostor, kjer več skupin balina. Na levi strani spomenika so skale in manjša jama, kjer je po ustnem izročilu mali Napoleon sanjaril o svoji pomembni prihodnjosti.







Kasneje sva se sprehodila še do Napoleonove rojstne hiše, ki leži blizu marine.



Ajačo je živahno mesto z veliko prometa. Blizu citadele je tudi manjše kopališče.


Ob zahodni obali Korzike stoji 65 (watchtower) oglednih stolpov, ki so bili kot opazovalnica v boju proti piratom in osvajalcem. Zgradili so jih Genovežani. So okrogle ali kvadratne oblike in različnih velikosti.

Ni komentarjev: