četrtek, 29. april 2010

Portimao, četrtek, 29.4.2010

Odpravila sva se proti južni Španiji. Zopet sva najprej obtičala v pločevinasti reki v prometu pred mestom Lisbona, ki sva jo po dobrih 45 minut le uspela premagati in se odpraviti proti jugu. Pred nama je bilo skoraj 300 km avtoceste. Pokrajina je bila sprva ravninska z njivami in gozdovi, ko pa sva prišla v pokrajino Alentejo, ki dobesedno pomeni onstran Teja, se je odprla nižinska pokrajina s polji in travniki. Za razliko od prejšnjih pokrajin je ta malo poseljena in na poti sva videla le malo naselij. Za to pokrajino so značilni nizki hrasti plutovci, katerih lubje na deblu uporabljajo za izdelavo plute. Nasadi plutovcev so naju spremljali celo pot po pokrajini. 


Na prehodu v pokrajino Algarve, se okolica spremeni tako po izgledu kot tudi po rastlinju, kar je posledica sredozemskega podnebja. Je razgibana, valovita, naselja so že pogostejša in po pobočjih in dolinah rastejo nasadi oljk, pomaranč in vinske trte. Odločila sva se, da obiščeva Portimao, pa čeprav leži izven najine poti proti Španiji. Portimao je znan po zanimivi plaži Praia da Rocha, pravi turistični biser s čudovitimi rdečimi pečinami prepredenimi s številnimi jamami sredi plaže. Imela sva prekrasen sončen poletni dan, morski valovi so z bleščečo belo peno lizali peščeno plažo in se zaletavali v pečine. 



Pogled je bil nepozabno prečudovit, zato sva pozabila, kako nepredvidljivi so lahko valovi, ki so naju presenetili sredi slikanja in naju zmočili skoraj do pasu. Z digitalcem in video posnetki sva ovekovečila veliko lepih utrinkov s te plaže. 





Pot sva nadaljevala mimo mesta Faro, prestolnice pokrajine Algarve, proti kampu v Monte Gordo tik pred špansko mejo. Tu sva nehote pridobila novo izkušnjo, saj kamp leži na mehkem pesku, kjer sva porabila dobrih 20 minut, da sva skupaj z dvema turistoma in njunimi plastičnimi podlagami prav za ta namen spravila kamper iz peska na trdo podlago.





Ni komentarjev: