sreda, 28. april 2010

Lizbona, sreda, 28.4.2010

Končno nama je uspelo priti do Lisbone, saj imajo javni prevozniki prav danes enodnevni premor v stavki. Najprej sva se odpeljala z avtobusom do bližnjega Cascaisa, od tam pa z vlakom mimo Estorila do Lizbone. Področje je gosto naseljeno, vozila sva se mimo velikih kompleksov blokov in stolpnic, hiš, praktično ni praznega kotička. Že zjutraj je termometer na vlaku kazal, da je zunanja temperaura 22°C . Čakal naju je torej vroč dan. Ko sva prispela v Lizbono, sva se odločila, da si ogledava mesto s turističnim razglednim dvonadstropnim avtobusom, saj se mesto razsteza na širokem območju, ki ga ni mogoče prehoditi v enem dnevu. S takim prevozom pa lahko dobiš vtis o mestu in slišiš predstavitve pomembnejših zgradb ali predelov mesta in kratke zgodovine. Na vmesnih postajah sva izstopila, da sva si določen del bolj podrobno ogledala in si privoščila okusno kosilo.

Lizbona je glavno mesto Portugalske, ki leži ob širokem ustju izliva reke Tejo v ocean in na številnih gričih. Po mestu še vedno vozijo stari turistični tramvaji, ki jih je prijetno videti v prometnem vrvežu velemesta. Ko stopiš skozi obokan vhod v stari del mesta, si v samo za pešce namenjenih lepo tlakovanih ulicah, polnih trgovin, bifejev in restavracij. Dan je bil vroč (več kot 32°C), ulice pa že v tem času polne turistov. Najin prvi postanek je bil v novem vzhodnem delu mesta v bližini 17 km dolgega mostu čez najširši del reke, kjer je velik ocenaski akvarij, moderno sejmišče in moderne, arhitektruno zanimivo oblikovane stavbe. Prevozili smo precejšen del mesta, tako da sva dobila dober vtis o razgibanem mestu.


Na koncu sva se peš podala na grič, kjer stoji grad s starim obzidjem in lepim razgledom na vse strani mesta. Že ves čas najinega potovanja po tej državi naju prijetno presenečajo bele in pastelne barve stavb, s svetlo opečnatimi strehami, ki dajejo vtis čistosti in skrbi za lep izgled naselij.

Ni komentarjev: