nedelja, 25. april 2010

Dolina Douro, 25.4.2010

Na srečo sva na recepciji dobila seznam njihovih kampov na Portugalskem, tako, da lahko brez skrbi nadaljujeva potepanje. Po zajtrku sva se odpravila navzgor po dolini reke Douro, znane po vinogradih, ki pridelujejo najboljši portovec. Na začetku dolina ni preveč zanimiva, reka je rjave barve, široka, bregovi so zeleni in se dvigajo v gričevje in hribovje. Bolj ko sva se dvigala po dolini, bolj divja in lepša je postajala. 



Ozka cesta se vije po hribovju in vsak naslednji ovinek ponuja nov zanimiv pogled na obdelane griče, na reko in na oddaljene dele doline. Dolina je skoraj v celoti gosto posejana, naselja so raztresena po obeh bregovih do vrhov gričev in hribov. Na višje ležečih slemenih hribov pa se vrtijo mnogoštevilne vetrnice, ki proizvajajo elektriko. Pot se vije po obronkih hribov in nudi vedno lepši pogled na z vinogrdi ali sadjem okrašene strmine, police, ki se simetrično vijejo ali stopničasto prehajajo ena v drugo so kot ornamentalni okras doline. 



Oko se spočije ob zares lično urejenih domovanjih, ki jih krasijo do potankosti urejeni vrtovi polni cvetja in gojenih živih mej, da palm, eksotičnih iglavcev in pomarančnih dreves sploh ne omenjam. Lepo, estetsko in čisto. Tu sva resnično skoraj na vsakem ovinku ustavila in slikala. Zelenje, reka, lepe hiše, vijugasta cesta, vinogradi, vinogradi in spet vinogradi. Več naj povedo posnetki sami.






Pot sva nadaljevala po skoraj 900 m visoki planoti, v dolini se raztezajo obsežna riževa polja. V bližini Obidosa, ki ga bova obiskala jutri, sva našla kamp in parkirala. Današnji dan je bil poln lepih in nepozabnih vtisov.


Ni komentarjev: