sobota, 24. april 2010

Od Dune de Pyla do španske meje - Četrtek, 22.4.2010

Zbudila sva se v oblačno jutro. Ko sva se odpravila na pot proti Španiji so oblaki nizko lebdeli nad zemljo in prve dežne kaplje so nama zmočile vetrobransko steklo. Današnja pot je bila skoraj izključno po avtocesti. tu je sama ravnina z gosto posejani borovci, na nekaterih delih gozdov so bile še vidne posledice orkanskega vetra, vsepovsod ležijo ogromne skladovnice lesa, vidne so ogromne poseke in obsežna polja, ki jih namakajo premične namakalne naprave ne kolesih. Od Dune de Pyla pa skoraj do španske meje je bilo ob najini poti zelo malo naselij.


Popoldne so se oblaki malo razredčili, vendar je bila povečini nizka oblačnost in megla na avtocesti. Po prestopu meje je pokrajina postala gričevnata, hribovita, ozke dolge doline, strma pobočja, spominja na našo Koroško. Strnjena naselja z visokimi bloki so stisnjena v ozke doline, precej industrijski videz. Proti zahodu pa je pokrajina bolj kmetijska, veliko konjev, govedi in drobnice na pašnikih, zelo zelena je in bogato poraščena prav do morja. Krasijo jo lepi zalivi, skalnata obala, evklaliptusi rastejo vsepovsod, lepa naselja, v mestih značilni bloki z mansardnim zaključki. Avtocesta se le redko približa obali, ko pa se, se odpre pogled na Atlantik, oko se spočije ob visokih skalah in čereh, strma pobočja se spuščajo v morje in zalive krasijo številne peščene plaže.
Tokrat sva se odločila za postanek na polotoku nad Gijonom, na parkirišču zraven kampa, ki je odprt od maja do septembra.
Ta dan sva se le vozila brez večjih postankov. Ogledi samo iz avtombila in ob kratkih postankih.




Ni komentarjev: