nedelja, 5. april 2020

Interaktivni video

INTERAKTIVNI VIDEO - VIDEO Z DODANIMI ELEMENTI 


Video razlage, ki jih pripravljamo za učence, ki se učijo od doma, lahko obogatimo z različnimi interaktivnimi elementi in s tem dodatno omogočamo aktivnejše učenje. Situacija je tako bolj primmerljiva s poukom v razredu, saj sproti preverjamo, če so snov razumeli in jih spodbujamo h kritičnemu in aktivnemu usvajanju znanja. Spodnja slika prikazuje pomen posameznih aktivnosti pri učenju in vpliv na kakovost učenja in posledično znanja. 


Na kakšen način torej lahko izboljšamo aktivnost učencev pri učenju s pomočjo video razlag?

Obstajajo spletni portali, ki ponujajo posebno storitev, dodajanje interaktivnih elementov in vsebin video posnetkom. 


Učitelj ustvari račun v tem okolju, platformi in kreira razrede, nato pa pripravi posebne naloge za učence s pomočjo dodajanja aktivnih elementov v posamezne dele vide, kot so dva tipa kviza, z več možnimi odgovori (multiple coice) ali odprto vprašanje z zapisom (open questions), dodaja lahko povezave do spletnih strani, ali dodatna besedna navodila, spodbuja razmišljanje in zapis idej pri bolj strukturiranih snoveh, predmetih. 

Ko opremi video razlago z zgoraj omenjenimi elementi ga dodeli svojim učencem (razredu). Učenci se morajo prijaviti v sistem, če želi učitelj spremljati rezultate. V primeru, da rezultatov ne spremlja, pa interaktivni video deli javno s pomočjo povezave. 

Aktivno sem uporabljala  predvsem Edpuzzle Ted Ed in iSlocollective, vse tri platforme omogočajo tudi brezplačno rabo.  Z izkušnjo  sem bila zadovoljna. 

EDPUZZLE 

Primer vprašanj, nalog v EdPuzzle

EDpuzzle je učinkovita in enostavna video platforma, ki učiteljem pomaga prihraniti čas, povečati angažiranost v učilnici in izboljšati učenje učencev prek video lekcij. Program EDpuzzle zbira tudi podatke, ko jih študenti gledajo in komunicirajo z videoposnetkom. Najboljše od vsega, popolnoma brezplačno!

Naj na kratko opišem postopek in uporabo. 
Učitelj oblikuje razrede in dodaja video posnetkom interaktivne elemente na računalniku. Učenci pa dostopajo do teh posnetkov na telefonu, tablicah ali na računalniku. 

Uporabljamo video posnetke, ki so objavljeni v:
YouTube, Khan AcademyNational Geographic, TED Talks, Veritasium, 
Numberphilein Crash Course
Priporočljivo je najprej preizkusiti z že objavljenim videom na YouTubu. Naj bo povezan s snovjo, ki jo obravnavamo in je namenjen razširjeni obravnavi snovi. Pazimo, da posnetek ni predolg. 

Torej, če želimo uporabiti svoj video, ga moramo objaviti na enem izmed naštetih kanalov. 

Sistem nam omogoča uporabo gradiva pri delu na daljavo ali pa v učilnici, ko učitelj preverja napredek učencev v realnem času, učenci pa se učijo individualno v svojem tempu. Pegleden prikaz po posameznih učencih in odgovorih na vprašanja in naloge je dostopen v posebnem zbirniku Gradebook. 

Primer inteaktivnega videa, ki sem ga naredila za seminar. 


Dodatne informacije na temo uporabe Edupuzzle v angleščini. 
Nick's Picks for Educational Technology

TED ED LESSON

TED-Ed je knjižnica s 1.000+ izobraževalnih videoposnetkov ter edinstvena platforma za učitelje in vzgojitelje, da lahko dodajajo lastna vprašanja, kvize za kateri koli YouTube video ali dodajajo na že obstoječo lekcijo TED-Ed.

To je zbirka lekcij, ki so jih ustvarili uporabniki TED-Ed z uporabo videoposnetka, ki so ga našli na YouTubu. Zbirka primerov dobre prakse je na razpolago vsem uporabnikom.

Kdorkoli z uporabniškim računom TED.com lahko ustvari zasebno lekcijo na TED-Edu z videom, ki ga najde ali sam objavi na YouTubu.

Platforma ponuja iskalnik, s katerim lahko poiščete ustrezen video ali vpišete njegov URL. Nato pričnete z dodajanjem elemengtov na določeno točko v videu. Dodajate lahko različne aktivnosti od dodatnih uvodnih in zaključnih pojasnil, spletnih povezav, slik, namigov za razpravo, pa do kviza z dvemi tipi vprašanj, vprašanja z več izbirami ali odprta vprašanja, ko je potrebno vpisati odgovor..

Učitelj posreduje učencem povezavo preko e-pošte ali drugega sistema obveščanja. Sistem generira pegleden prikaz odgovorov na vprašanja in naloge. 

Shematski prikaz možnosti vstavljanja elementov v video.





Pa še primer, ki sem ga izdelala s tem orodjem. 

https://ed.ted.com/on/hLL2tD5G 


iSLOCOLLECTIVE




iSlocollective je platforma, ki ponuja veliko delovnih listov, powerpoint predstavitev za angleščino, poleg tega pa tudi bogat izbor interaktivne video lekcij za učenje slovnice in besedišča za različne stopnje in nivoje. Iz videa, ki je v angleščini sistem sam izloči besedilo, ki ga lahko uporabimo za utrjevanje slovnice ali besedišča. 

Primer za pokušino



SPIRAL

Spiral je platforma z zelo bogatim naborom aktivnosti na enem mestu. Omogoča uporaben in enostaven način formativnega pcenjevanja znanja s pomočjo peti različnih aktivnosti, ki omogočajo komuniciranje med učiteljem in učencem in sprotno preverjanje razumevanja predstavljene snovi. Spiral je brezplačna aplikacija, ki omogoča ustvarjanje učilnic, vključevanje učencev vanje, sinhrono in asinhrono rabo obravnavanih gradiv in dodeljevanje le teh učencem. 
Aplikacije omogoča učencem sodelovati v vsakodnevnih učnih dejavnostih. Učitelju pa daje pregled nad znanjem in razumevanjem snovi.
Aplikacija omogoča 5 različnih aktivnosti

Quickfire lite
omogoča hitro simultano sodelovanje celotnega razreda pri odgovoru na zastavljeno vprašanje.

Quickfire
omogoča hitro preverjanje znanja s kvizom, ki omogoča sedem tipov vprašanj.

Discussion
Zelo učinkovito orodje s katerim lahko ustvarite interaktivne predstavitve ali jih naložite, jih delite z učenci v razredu ali za domačo nalogo. Ob posamezni strani, temi zastavite temo za razpravo, ki jo učenci zabeležijo v sistem, ki kasneje daje vpogled v vsebino razprave. Učeitelj sodelovanje lahko  tudi ocenjuej in komentira. 

Team Up
Učenci v skupinah ustvarijo in delijo skupne predstavitve s pomočjo PCjev, tablic ali pametnih telefonov.

Clip
Učitelj opremi video razlago z interaktivnimi elementi in spremlja uspešnost dela učencev.  

Primer interaktivnega videa, ki sem ga pripravila za ino izmed skupin učiteljev. Vstopite kot gostje in si oglejte primer. 

Ni komentarjev: