nedelja, 12. april 2020

Digitalna orodja za preverjanje in ocenjevanje


Preverjanje, samopreverjanje in utrjevanje znanja lahko učenci poleg klasičnih načinov opravijo tudi s številnimi digitalnimi orodji in aplikacijami s široko paleto funkcij. Le-te so lahko dodana vrednost pri utrjevanju strategij formativnega ocenjevanja.
Preverjanje, posebej samopreverjanje je priporočljivo povezati z igrifikacijo in uporabiti vse elemente igre za motivacijo in spodbudo. V tem segmentu lahko veliko pomagajo digitalna orodja. 
Predstavljam vam le nekatera prosto dostopna (v celoti ali delno orodja ali aplikacije, s katerimi imam praktične izkušnje. 
Orodja za kvize in z igro obarvane teste:


Quizlet je bogato učno orodje, ki s pomočjo učnih kartic, samodejno ustvari različne oblike utrjevanja in preverjanja znanja. Učitelj ali učenec vstavi najmanj 5 izrazov in jih pojasni z definicijami, le-te sistem samodejno ponudi učečemu vse od oblike učenja, utrjevanja, preverjanja znanja do mešanega tipa testa. Primeren je za različne predmete. Pristop igrifikacije je posebej učinkovit, saj z Quizlet Live sistem učence naključno razporedi v skupine, da skupaj odgovarjajo na vprašanja in se skupaj učijo.

Google Forms
Google Forms je enostavno in učinkovito orodje za izdelavo anket in kvizov. Omogoča različne tipe vprašanj, ki jih lahko obogatimo z multimedijskimi dodatki. Rezultate ankete ali kviza zbira avtomatično v Google Preglednici.

Kahoot! je platforma, ki temelji na igrifikaciji učenja. Omogoča izdelavo zanimivih kvizov. Kahoot kvize lahko izdelajo tudi učenci sami. Izdelke lahko uporabljate v živo v skupinah ali posamezno, spodbujate tekmovalnost ali pa jih dodelite kot domačo nalogo.

Gimkit je še ena oblika kviza, ki se izvaja v obliki igre vendar z dodatnim elementom. Učenci v igri s pravilnimi rešitvami prislužijo i-denar, ki ga lahko uporabjo za nadgradnjo igre.

Orodja s strukturirano obliko preverjanja

Flipgrid je platforma za video razprave, ki učencem omogoča, da s časovno omejenimi videoposnetki odgovarjajo na zastavljena vprašanja, teme in razmišljanja. Študenti se lahko med seboj odzivajo, puščajo komentarje in drugo.

Edpuzzle omogoča, da video posnetke obogatite z dodatnimi interaktivnimi elementi, ki ob gledanju videa preverjajo razumevanje videneg. Izberite video na YouTube, Khan Academy, Crash Course ali naložite svojega. Na izbranih točkah videa vstavite kviz in spremljajte napredek učencev.

Nearpod je  spletno okolje v smislu učilnice, s katerim lahko učitelji predstavi učno snov v obliki predstavitve, ki jo deli z učenci v realnem času, tako da omogočajo sinhronizirajo med napravami in spodbuja udeležbo učencev, ter ocenjuje njihovo odzive s pomočjo celovitega poročanja.

Formative je brezplačno spletno orodje za ocenjevanje, ki učiteljem omogoča, da sprotno izdelajo lastne oblike preverjanja znanja ali pa iz naloženega PDF ali dokumenta ustvarijo interaktivno nalogo.

Knowt je sodobnejša oblika aplikacije, ki uporablja umetno inteligenco za samodejno spreminjanje naših zapiskov v kvize, interaktivne naloge. Tudi učenci lahko ustvarijo kvize v zelo kratkem času, in sicer vprašanj z več izbirami, s prazninami in kratkimi odgovori v posameznem kvizu.

Simple website Telegra.ph je enostaven način spletne komunikacije med učitljem in učenci. Učitelj ustvari enostavno spletno stran, tako, da v obrazec (glej spodaj) vpiše Naslov strani, svoje ime in nato doda nalogo, zgodbo, aktivnost, ki jo želi posredovati učencem in zadevo objavi. Poleg besedila lahko naloži slike in video posnetke in spletne povezave. Ko zaključi, objavi in spletni naslov (URL) posreduje učencem. Spletno stran po potrebi lahko kasneje še ureja. Učenci lahko delajo individualno ali v skupinah, opravijo zahtevano aktivnost po omenjenem postopku, objavijo svojo spletno stran in posredujejo učitelju spletno povezavo. 
____________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Primer aktivnosti, ki sem jo uporabila na delavnici za učitelje. m-Devices in education

Googlova učilnica je primeren kraj, kjer lahko učence vodimo skozi določeno snov in preverjamo njihovo znanje. Znotraj Googlove učilnice lahko  zastavimo vprašanja in jih delimo s učenci. Naloge je mogoče časovno omejiti. V učilnici tudi lahko vdelamo različne druge aplikacije ali orodja in njihove možnosti. 


Spletna orodja za zavarovano in časovno omejeno ocenjevanje


Če morate izvesti pisno ocenjevanje na daljavo, so na razpolago različne rešitve. Tukaj omenjam nekaj možnosti:

Online Test Management

Exam. Net 
je varen način dostopa do testov, učenci na računalniku poleg testov dostopajo le do orodij, ki jih določi učitelj.  

EasyLMS 
je spletno orodje za izdelovanje testov in izvedbo ocenjevanja s časovno omejitvijo.
S tem spletnim gradnikom izpitov lahko ustvarite spletni test in ga posredujete učencem, ki ga morajo opraviti v določenem času.

Ni komentarjev: