sobota, 1. maj 2010

Tanger, sobota, 1.5.2010

Po zgodnjem zajtrku sva se odpeljala v bližnje mesto Tarifa, kjer je potnike že čakal trajekt za Tanger. Odločila sva se, da vzameva aranžma (cena 65 evrov) za enodnveni obisk Tangerja, ki je vključeval vožnjo s katamaranom, voden avtobusni ogled mesta, voden sprehod po Medini, kot pravijo staremu delu mesta in kosilo v tipični maroški restavraciji ob spremljavi tradicionalne maroške glasbe. Po carinskih formalnostih sva se vkrcala in po nekaj manj kot uri smo prispeli v Tanger. 


V pristanišču nas je pričakal vodič in z njim kar nekaj pomagačev. Sprva je vse skupaj izgledalo precej konfuzno, a ko smo se razporedili po dveh avtobusih, bili smo vsaj tri različne skupine iz različnih agencij, je zadeva stekla in potekala brez zapletov in ob prijaznem spremstvu vodičev.










Tanger je peto največje mesto v Maroku in šteje skoraj milijon in pol prebivalcev od skupno 32 miljonov Maročanov. V mestu živijo pretežno arabci in berberi, poleg njih pa so še cele četrti v katerih živijo Španci, Italijani in Francozi, ki imajo svoje šole in cerkve. Sicer pa so prebivalci pretežno muslimani. Novi predel mesta je poln vil in lepo urejenih vrtov. V starem delu pa so ulice zelo ozke, s stavbami starejšega arabskega tipa, zato da delajo senco prebivalcem, kot je pojasnil vodič. Tu je nekaj ulic z majhnimi trgovinicami različnih izdelkov, kjer te na vsakem koraku ustavljajo ulični prodajalci spominkov, ki se ti prilepijijo, ti vsiljujejo svoje izdelke in se jih nikakor ne moreš otresti.



Skupno kosilo smo imeli v tipični maroški restavraciji z dobro hrano, ki je obvezno vsebovala kus-kus, atmosfero pa so popestrili zvoki tipične glasbe. Bilo je zelo prijetno. 




Zanimiv dogodek je bil kratek postanek pri skupini kamel, ki smo jih lahko za 1 evro zajahali in poslikali. Ko zajahaš in razjahaš kamelo, se moraš trdno držati visokega sedla, ki ima posebno držali spredaj in zadaj, da ne padeš s kamele, saj pri vstajanju in sedanju močno zaniha. V lokalih in trgovinah smo večinoma videvali moške. Pred odhodom sva se sprehodila po široki in dolgi peščeni plaži.



Ni komentarjev: