ponedeljek, 10. maj 2010

Barcelona, sobota, 8.5.2010

Iz kampa v El Masnou sva se dopoldne z vlakom odravila v center Barcelone. Barcelona leži ob morju in je prestolnica kataloncev in po popularnosti že prekaša glavno mesto Španije. Izstopila sva v Plaza Catalunia, kjer se je že zjutraj trlo ljudi, pretežno turistov. Od tu se lahko sprehodiš v različne smeri, saj je kar nekaj ulic namenjenih sprehajanju, ogledovanju uličnih predstav in stojnic z raznovrtnim blagom in majhnih in večjih trgovinic in trgovin. 

Najprej sva se pridružila ogromni množici, ki se je valila proti La Rambli, najbolj priljubljenem skoraj dva kilometrskem sprehajališču v mestu, ki sega od Placa de Catalunia do Kolumbovega spomenika v pristanišču. Polna je kavarn, bifejev, restavracij, uličnih stojnic in uličnih umetnikov in zabavljačev. Tu prodajajo tudi male hišne ljubljenčke, od raznovrstnih ptic do želv in drugih malih živalic. Na obeh straneh so zanimive stavbe in ulice, ki vodijo do palač, cerkava, stolnice in drugih turistično zanimivih kotičkov. V sredini La Rambla je na sredi sprehajališča lep talni Mirojev mozaik. Pazila sva na nahrbtnike, saj je ta kraj znan, da ti lahko kaj izmaknejo v množici. 

Ogledala sva si in poslikala Kolumbov spomenik, visok steber obdan z levi, na njem pa kip Kolumba, ki z roko kaže proti Ameriki. Sprehodila sva se po aveniniji ob pristanišču in se odpravila proti znameniti gotski katedrali, ki stoji v Gotski četrti. Ta del Barcelone je poln ozkih, tlakovanih ulic, po katerih se sprehajajo turisti. Odločila sva se, da najino pohajkobvanje nadaljujeva po tej četrti, ki je srednjeveško srce mesta. Ogledala sva si notranjost cerkve santa Maria del Mar, eden najlepših prmerov katalonske gotike, z izjemno visokimi in špičastimi stropovi, kjer sva lahko opoazovala poročni obred. Potrem sva nadaljevala pohajanje po zanimivih ozkih ulicah tega predela in se v večernih urah vrnila v kamp.

Ni komentarjev: