sreda, 5. maj 2010

Granada, torek, 4.5.2010

Zbudila sva se v hladno, jasno in vetrovno jutro. Po zajtrku sva se z mestnim avtobusom odpravila do centra mesta in nato peš do trdnjave palače Alhambre, ki leži na grču nad Granado. Alhambra pomeni v arabščini "rdeča", ker so zgradbe narejene iz zemlje temno rdeče barve. Med 12 in 15 stoletjem je billa v lasti Sultanov Nasrid . 
Na ogled Alhambre nisva mogla v dopoldanskem času, pač pa sva kupila za popoldanski ogled. Cena vstopnice je bila 12 evrov, za zvočni vodič pa je bilo potrebno doplačati 4 evre. 







Vrnila sva se v cenetr Granade in si najprej ogledala predel, kjer stoji mogočna katedrala. Obhodiš jo lahko le po ozkih uličicah z veliko majhnih trgovinic s spominki in oblačili, saj se tik ob katedrali dvigajo visoke hiše. Uličice so tlakovane in mestoma prehajajo v manjše trge, kjer na stojnicah ponujajo cvetje in v restavracijah in bifejih hrano in pijačo. Za kosilo sva si privoščila okusno paellio, tipično tukajšno jed.









Nato sva se odpravila po strmem bregu na ogled Alhambre. Alhambra se deli v 4 področja in sicer na vojaški del Alcazaba, na Palače, na mesto Medina in na Generalife, kmetijsko področje. Stavbe so iz različnih obdobij. Palača Charles V je amfiteater, kjer sta dva muzeja. Najbolj zanimiva je Palača Nasrid, kjer se sprehodiš skozi umetelno obdelane stene, oboke, dvorišča z vodnjaki in vrtovi. Zanimiv je "broken tower" - počen stolp v vojaškem območju, s katerega je prekrasen pogled na mesto Granada. Pogrešala sva več informacij o zgodovinskih dejstvih na posameznem predelu Alhambre ali pa značilnih predmetov ali oblačil iz različnih obdobij, kljub temu, da sva na določenih točkah lahko prisluhnila opisom na zvočemi vodiču. Ogled je pospremil neprijetno hladen veter, ki je pihal iz zasnežene Sierra Nevade, kar je bil morda tudi vzrok, da naju je ogled te svetovne znamenitosti pustil precej hladne.
Ko sva zaključila ogled, sava si v mestu privočila topel čaj. Jutri naju čaka Madrid, upava, da se temperature dvignejo.


Ni komentarjev: