nedelja, 8. oktober 2023

Prelazi v okolici Cortine

Nedelja je in današnje vreme je primernejše za raziskovanje okolice z avtodomom. Oblačno je, sonce le občasno pokuka, vleče pa kar svež veter. 


Odločila sva se, da danes narediva en krog po bližnjih prelazih, ki so na tako goratem in hribovitem področju nekaj nujnega in  samoumevnega.

Najin krog sva začela s potjo proti prelazu Falzarego. Leži na nadmorski višini 2.117 metrov. Pišejo, da je bil ta prelaz prizorišče krvavih bitk med prvo svetovno vojno. 


Pri koči je lesen kip De Dolomieu, francoskega geologa, po jaterem se imenuje mineral dolomit in gorstvo, ki je večinoma iz tega minerala.

Tu je veliko pohodniških poti na vse strani. Na eni strani pod skalnatimi stenami je možno obiskati predore iz prve svetovne vojne.

Midva sva se podala po eni izmed poti pod stene, kjer sva imela lep razgled na 5 torri, dolino in okoliške slikovite gorske stene. Lepo je vidna tudi Marmolada z ledenikom. 

Nato sva nadaljevala vožnjo proti manjšemu prelazu Valparola. Nahaja se na nadmorski višini 2.192 metrov in je dva kilometra oddaljen od prelaza Falzarego.  V bližini prelaza je jezerce Valparola. Tu sva si pripravila okusno kosilo spogledom  na jezerce.

Danes je bilo kar težko dobiti prostor za parkiranje. Veliko se jih je odločilo lep jesenski vikendpreživeti  v tem okolju. Posebej veliko je skupin motoristov, ki uživajo ori polaganju gorskih serpentin.


V nadaljevanju se peljeva mimo prelaza Campolongo, ki povezuje Corvaro z Arabbo.  Nahaja se na nadmorski višini 1.875 metrov. tu je že območju Alta Badije, znanega smučišča v Dolomitih.

Peljeva se skozi mestece Corvaro, ki je znano po organizaciji rekreativnega kolesarskega tekmovanja po okoliskih prelazih. Opravijo med 4000 in 5000višinskih razlik. 

Na teavniku v mestu je na cilju simbolnično leseno kolo.

Od tod se pot do Arabbe strmo dviga. Mesto Arabba je znano smučarsko središče ood Marmelado. 

Cesta je povsod lepa in dovolj široka. 

Se pa voziva od Arabbe naprej po pobočju hriba visoko nad globoko in ozko dolino, kar grapi podobno.

Vsa mesta so lepo urejena. Stavbe so povsod ometene belo in obogatene z temnorjavimi lesenimi dodatki, kot so balkoni, stopnišča in podstrehe. Na balkonih se povsod bohoti lepo cvetje. 


Čakal naju je le še prelaz Giau, ki sva ga včeraj opazovala z višine. Do njega vodi 29 serpentin, ki se vijejo po pobočju s skalnatimi vršaci dolomitskih gora v ozadju.

Tudi na tem prelazu je bilo veliko obiskovalcev. Našla sva parkirni prostor in se peš podala do bližnje razgledne točke. Od tod je res neverjeten razgled daleč naokoli.

Leži pod vrhovoma Nuvolau in Averau in  je eden najbolj znanih, cenjenih in razvpitih vzponov v Dolomitih. Tu je letos potekal Giro d'Italia. Leži na 2236 metrov nad morjem. 


Na bližnji steni gore je lepo viden obraz deklice, podobno kot nasa Ajdovska deklica v triglavskem parku.


Skoraj se je že mračilo,ko sva se vrnila v kamp. Kljub veliko vožnje sva opravila dobrih 12 000 korakov in tako izpolnila dnevno kvoto hoje :).


Ni komentarjev: