četrtek, 5. oktober 2023

Cortina D'Ampezzo

Danes sva se odpravila proti Cortini D'Ampezzo. Potovala sva po avtocesti v smeri .Gorizia- Pordenone- Conegliano - Beluno - Cortina. Promet je bil zmeren, le v bližini Benetk je bil zgoščen. 

Pritegnil me je šele tisti del poti, ko sva zapustila avtocesto pri Portogruaru. Pogled na skalnate grebene gora, ki se dvigajo nad dolino, mi je vsaj malo razvedril dušo.


Kakšno moc ima lepota narave nad našim počutjem! 

V zgodnjem popoldnevu sva prispela v Cortino in se nastanila v edinem od treh še odortem kampu Cortina. Oddaljen je dober kilometer od mesta. Kamp je prostoren, umeščen med visokimi smrekami in Ima lepo rejene sanitarije. Leži ob bistri reki. 

Odpravila sva se po peš poti po travnikih do mesta. 

Občudovala sva krasno sceno, ki obdaja mesto.  Cortina D'Ampezzo leži v naročju slikovitih skalnatih vrhov gora, ki so se v tem času kopali v zahajajočem soncu.

 Balzam za oči in dušo.  

Naslednje dni si bova podrobneje ogledala mesto in zanimive točke v okolici. 

Cortina d'Ampezzo je smučišče v severni Italiji, ki je del območja Dolomiti Superski. Tu so se  leta 1956 odvijale zimske olimpijske igre.

Cortina d’Ampezzo je glavno in najdražje smučišče v Dolomitih.  Je zimski in poletni letoviški center, ki ga oblegajo številni turisti.


Cortina d’Ampezzo je glavno in najdražje smučišče v Dolomitih. Je v bistvu majhno mesto v alpskem slogu, ki leži na nadmorski višini 1200 metrov in v mestu in okolici živi okoli 6000 ljudi.

Leta 1956 je Cortina gostila zimske olimpijske igre, 

Poguglala sem še nekaj podatkov o kulturi in jeziku in izvedela, da tu živijo večina Italijani, ki govorijo italjansko, medtem ko drugi govorijo ladinščino.  Ladinščina je retoromanski jezik, podoben romanščini in se večinoma govori v Švici.  

Napisi na lokalnih tablah so v obeh jezikih. Odločili so se, da skupaj z mladimi skrbijo za tradicijo in jo gojijo.

Zgleda, da naju čaka kar zanimivo raziskovanje tega konca Italije. Vreme je pravšnje in tudi turistov ni več veliko.

Ni komentarjev: