torek, 10. oktober 2023

Jezero Misurina

Včeraj sva se po kosilu odpeljala do dobrih 15 km oddaljenega gorskega jezera. Po nekaj ovinkih se pot zravna in teče po planoti. Na poti sva srečala veliko vozil v obe smeri. 

Jezero Misurina se nahaja na 1756 mnm na ozemlju Auronzo di Cadore in je največje alpsko jezero v Dolomitih in eno najlepših visokogorskih jezer v Italiji. 

Zrak je zaradi posebnih razmer tako čist, da se je tu nahajal eden od dveh centrov za zdravljenje in rehabilitacijo bolezni dihal na svetu,


 Zato ni čudno, da je ena izmed najbolj cenjenih turističnih lokacij v okolici. Ko sva prispela do jezera, sva presenečena ugotovila, da so vsa parkirišča skoraj zasedena tudi v tem času. Veliko je bilo sprehajalcev ob lepo urejeni poti ob jezeru. 


Veliko obiskovakcev se je sem pripeljalo tudi s kolesi. 

Dobila sva parkirno mesto, kjer je bil parkirni avtomat pokvarjen, najbrž sva ga dobila prav zato.


Bilo je prijetno vreme za sprehid ob jezeru. Med sprehodom sva lahko opazovala mogočne dolomitske vrhove, ki obdajajo jezero, kot so Cadini, Tre Cime in Sorapis.  


Na jezeru se je podilo in potapljalo veliko  različnih vrst račk in vodnih ptic. Privoščila sva si tudi sedenje na soncu na klopci ob jezeru, saj sva želela nadaljevati pot pozno popoldne. 


Nad jezerom se dviga priljubljena in atraktivna destinacija Tre cime, treh vrhov Lavareda.


Pozno popoldne sva nadaljevala pot proti trem stolpom. Po dobrih dveh kilometrih sva se pripeljala do manjšega jezera Antorno, v aterem se lepo zrcalijo mogočni skalnati stolpi Tre cime. 


Od tu dalje je cesta plačljiva (45€ za avtodom, 30 za isebni avto). V okolici Tre cime lahko ostaneš 24 ur. Midva bova na parkirišču pri  koči na 2330 mnm prespala in se zjutraj podala na pihid do sten treh stolpov. 


Cesta je lepa in široka. Letos je po njej potejala rudi ena etapa Gira. 


Ko sva prispela do parkirišča, sva se pridružila številnim drugim obiskovalcem. Imava prekrasen razgled na jezero Misurina in okoliske gore, ki so žarele v večernem soncu. 

Bilo je kar vetrovno in ponoči se je shladilo na pod 7°C.


Ni komentarjev: