petek, 6. oktober 2023

Cortina - olimpijsko mesto

Danes sva se odločila za sproščeno potepanje s skuterjem po mestu in bližnji okolici.


Jutra so precej sveža, po vrhovih se vlečejo meglice, zato sva malo ogrevala avtodom za prijetnejše počutje. Okoli naju pa so tudi pogumni z majhnimi šotori, očitno še ni prav hladno. :)

Ko sva se pripeljala do mesta, sva poiskala center mesta in parkirala skuter blizu avtobusne postaje, kjer je v bližini velika tržnica.


Mesto ima zanimivo rešitev in sicer po sredini centra mesta teče peš zelena cona obdana z trgovinami priznanih znamk s seveda ustreznimi cenami, krožno okoli centra pa je rumeno označen enosmeren promet vozil. Danes sva ga v celem dnevu prevozila vsaj šestkrat.


Dopoldne sva se sprehodila po centru in opravila nakup sadja. Popoldne pa sva si ogledala stavbe, ki so opomnik iz časov Zimskih Olimpijskih iger iz leta 1956.


Iz teh časo je v Cortini ledeni stadion, kjer je dandanes hokejska dvorana in manjša dvorana za krling. Staremu ogrodju stadiona so dodali pokriti in zasteklen del.


Bob proge še nisva  obiskala, sva pa šla do opuščene smučarske skakalnice Trampolino Olimpico Italia.  Presenetilo naju je, kako majhna je. Uporabljajo le še doskočišče za nogomet. 

Cortina se zopet poteguje za zimske olimpijske igre, a bo morala veliko graditi, če bo pri izbiri uspešna. 


Šla sva tudi do vzpenjače, ki vodi do pogorja Tofane, kjer je prizorišče tekem svetovnega pokala v smučanju.  Na tem področju je veliko vzpenjač, a žal je večina zaprtih, delujoča je le ena. .


Cortina d’Ampezzo je glavno in najdražje smučišče v Dolomitih. V višku sezone se število ljudi na tem obmocju poveča iz 6000 na več lot 50.000. Večina stavb v mestu so hoteli ali letovišča.

 V okolici kraja je okoli 72 smučarskih prog.  

Vmes sva se ustavila v informacijski pisarni, kjer sva dobila zemljevide in osnovne informacije, kako do najpomembnejših zanimivih visokogorskih krajev. Pojasnili so nama, tudi, kaj si je v tem času možno ogledati in koliko časa potrebujeva za to.


Ugotovila sva tudi, da je na tem koncu urejena kolesarska steza, ki teče od Cortine severno 30 km proti Dobračuv blizu Avstrije in 30 km proti jugu do Calalza po stari želežniški progi. Zanimivist, ki bi jo kahko kdaj drugič preizkusila. Srečava veliko kolesarjev, večina ima e-kolesa.

 

Ni komentarjev: