sobota, 4. junij 2022

Nizozemska 2022 - otok Texel 2

Otok Texel je skoraj v celoti narodni park z imenom Narodni park Duinen van Texel. Zajema  pretežno vse sisteme sipin na zahodni strani otoka in velike obalne ravnice na severni in južni točki otoka. Svetilnik na severu pa je del UNESCOve dedisčine. 

Zahodno stran sva prejšnji dan prekolesarila po sipinah, kjer te navduši resnično izjemna narava. Le pohodniki in kolesarji ji zmotijo mir in spokojnost. 
Danes pa sva se z najino Hondo odpravila okrog otoka od kampa De Krim proti severu in nato na jug in nazaj. Vozila sva pretežno po kolesarski stezi ob asfaltno utrjeni obali. 
Na desni sva imela travnati nasip, kjer se je paslo na stotine in stotine ovc. Na levi pa Waddenzee morje. Ob obali so urejeni prostori za ptice in baje tudi tjulnje. Veliko obiskovalcev ima s seboj daljnoglede za opazovanje ptic in tjulnjev. 
Precej je bilo vetrovno in za kolesarje na navadnih kolesih kar zahtevno, električni pa so se peljali sprosčeno in pokonci, kot bi sedeli v foteljih. Ja, če te poganja le mišična energija imaš tu kaj delati. No midva tokrat nisva trpela, saj je večina dela opravila najina super Honda. :)
Proti notranjosti otoka se raztezajo obdelane njive, na pašnikih pa se pasejo drobnica in krave.
Na jugu je vasica Oudeschild z manjšo marino.
V vasi je slikovit mlin na veter. 
Večina hiš je majhnih s strmo streho in so namizane druga ob drugi ob cesti.
Peljala sva se mimo trajekta in se ustavila še v De Koogu, kjer sva nabavila vse potrebno za naslednje dni.
Ko sva prispela v kamp je števec pokazal 65 kilometrov. Zanimiv potep. Skuhala sva kosilo in začrtala pot za nasledje dni.
Kot ponavadi iskanje prostega mesta v kampu na naslednji destinaciji pomeni več telefonskih klicev. Večina jih je polno zasedenih. Končno nama uspe in sva na poti na celino. Čakava na trajekt. 
Pristanemo v Den Helder in pred nama je danes še 80 km do kampa. 
Ustavila sva se še na sredi 30 km dolgega nasipa, ki preči zaliv IJsslmeer, kjer je v bistvu sladka voda
V zalivu so številne vetrne elektrarne.
Na začetku in koncu nasipa so zapornice.
V zalivu veter livijo kajtarji, ki uživajo v vetru in vragolijah na vodi. 
Noč bova prespala v kampu Sudersé, kamor sva prispela ob sončnem zahodu.


Ni komentarjev: