torek, 7. junij 2022

Nizozemska 2022 - na poti domov

Tu se pričakuje kar nekaj deževnih in zelo vetrovnih dni, a naju to več ne zadeva, saj se odpraljava nazaj v domače loge. Lahko rečeva, da nama je vreme služilo vseh 23 dni, ki sva jih preživela na poti po Nizozemski obali in v Belgiji.
Na poti domov sva se ustavila pri belgijskih prijateljihAnnemie in Ludo, ki živita blizu Einthovna. 
Povabila sva se na kavico, a Ludo je vztrajal, da ostaneva pri njih tudi čez noč. In ostala sva, skupaj z njima obujala spomine na čase, ko smo ustvarjali seminarje za učitelje v okviru EU. 
Ludo, ki slovi kot dober kuhar, nam je skuhal okusno večerjo.
Po večerji smo šli na sprehod po vasi Weebosch.  Pojasnila sta, kako deluje pri njih delo v skupnosti. Skrb za skupne prostore in površine v kraju prevzamejo prebivalci, ki s prostovoljnim delom opravijo večina del. Material za adaptacije, gradnjo in vzdrževanje skupnih prostorov jim zagotavlja krajevna oblast. Vsak občan opravi določeno število prostovoljnih ur, upokojenci pa imajo skrb za različna sprotna dela. Ludo je dolgoletni akter v kraju in skrbi, da najde ljudi za določena dela. Pravi, da nikogar ne sili, le pove, kaj je treba in le enkrat mu je do sedaj nekdo zavrnil sodelovanje. Pred leti so tako sami krajani dogradili in povečali skupne prostore.
Povezani so tudi s šolo v kraju  in skrbijo za njeno okolico in igrala. Pri nas bi kdo pripomnil, da nismo več v socializmu, če bi poskusili na podoben način.
Sedaj sva na poti k sorodnikom v Nemčiji in nato greva domov.
Če strneva vtise:
1. Bilo je zanimvo
2. Nizozemska naju je pozitivno presenetila glede cestne infrastrukture in vsem kar spada zraven ( avtomatizirana signalizacija, ki se prilagaja prometu, označenost cestišč, smerokazov, strpnost voznikov...)
3. Veliko turizma na severnih peščenih obalah, kljub hladnemu vetrovnemu vremenu (kajtarji, deskarji, pohodniki, kolesarji...)
4. Vse zelene pivršine, in teh je ohromno, so skrbno obdelane, vse je čisto in vzdrževano. 
5. Imajo ogromno število perutnine, ovc, krav in konjev v prosti reji.
6. Nešteto vetrnih ekektrarn v plitvinah jezer in morja, ob avtocestah in odmaknjenih krajih.
7. Veliko turističnih zanimivosti, od mlinov na veter do zanimivih nasipov, morju ukradenih polderjev, posebno arhitekturno rešenih stavb in hiš.
8. Če odštejemo velika mesta, življenje tu teče zelo umirjeno. 
9. Še najbolj moteč je bil stalen veter, še posebej, ko sva kolesarila proti njemu, kar moraš vzeti v zakup.
10. Skrbijo za ptice in živali, ki potrebujejo pomoč v posebnih rezervatih.
11.Imajo veliko nacionalnih parkov z zanimivimi posebnostmi.
12. Vsekakor potrebuješ dovolj časa, da lahko pobliže doživiš te kraje in naravo.

Ni komentarjev: