torek, 16. april 2013

Torek, 16.4.2013, Palermo

Zjutraj sva se peš odpravila do najbližje avtobusne postaje in se odpeljala do zgodovinskega centra (centro storico) mesta. Palermo je kot vsako drugo miljonsko mesto prepolno prometa in hrupa. Zdi se skoraj neverjetno, da je to na otoku. Posebej previden moraš biti pri prehodu čez cesto, kjer ni semaforja, saj med avtomobili brzijo vespe in motoristi. Res pa je, da so vozniki prijazni in se ustavijo, če vidijo, da želiš prečkati cesto. Ta zgodovinski center je kar velik, v dolžino več kot 2 km, poln zgodovinskih stavb, cerkva in spomenikov. Je turistično dobro obiskan, saj je bilo na ozkih ulicah polno turistov že sedaj v aprilu. V celem dnevu sva si ogledala nekaj pomembnejših točk, naj omenim le nekatere:
- velika bela Fontana Pretorija z mnogimi razgaljenimi kipi, zaradi katerih je ta trg dobil vzdevek Piazza della Vergonia.
- cerkev San Cataldo, arabsko/normanski stil s tremi rdečimi kupolami,
- cerkev Santa Caterina bogato okrašena z lesenimi reliefi,
- park z zanimivimi ogromnimi fikusi v Piazza Marina,
- ogromno katedralo, ki odseva arhitektonske vplive vseh pomembnejših osvajalcev Sicilije
- centralni del starega dela Quatro canti, križišče označeno s štirimi okrašenimi vboklimi fasadami, ki označujejo štiri dele mesta,
- zanimiv je bil sprehod po ozki ulici s tržnico, pogosto sva videla skupine zagretih kvartopircev.
Naredila sva tudi par ovinkov izven najbolj turističnih ulic in videla tudi manj všečni obraz mesta, nevzdrževane stavbe, razpadajoče fasade, podrtije, zanemarjena okolica, kupi smeti, ki čakajo na očitno redek odvoz.
Bil je lep sončen dan, a ko je povlekel veter, je bilo kar hladno








Ni komentarjev: