ponedeljek, 8. april 2013

Ponedeljek, 8. april, Siracusa

Dopolndne sva se odpravila v 35 km oddaljeno Siracuso. Namen ogleda je bil stari del mesta, Ortigia, ki leži na otoku. Z mestom je povezana s tremi mostovi. Kamper sva parkirala na že omenjenem bivšem postajališču za avtodome. Najprej sva si ogledala arhitektonsko zanimivo cerkev, v obliki mnogokotnika s kraki in visokim stožcastim stolpom (cc 60 m), ki viden daleč naokoli. Posebnost te cerkve je tudi, da je v notranjosti okrogla, v njej sta v dveh nadstropjih dve veliki cerkvi, v zgornji cerkvi se nad njo dvoga širok in visok votel stožec. Nato sva odšla do arheološkega področja, ki je najbolj znano po grškem gledališču, rimskem amfiteatru, jamah, kjer so kopali kamenje za gradnjo mesta in Arhimedovi grobnici. Arhimed je bil tu roejn in tudi pokopan.
Peš sva se ospravila do približno 2 km oddaljene Ortigie, kjer sva pohajkovala po starih meztnih ulicah in trgih. Zanimiv je trg Duomo z impozantno peščene barve kamnito cerkevijo, ki v notranjosti spominja na grške templje in ni posebej okrašena. Sprehodila sva se po prehajališču ob morju do rta, kjer stoji utrdba, a je zaprta za javnost ( vojaški objekt).
Ko sva se vračala, sva sla mimo akvarija, kjer naletela na park s štirimi res ogromnimi drevesi, ki so privabljale mimoidoče, saj takih dreves še nisva videla. Težko jih je opisari, saj so posebne oblike, imajo velike zračne korenine, ki kot kapniki padajo iz ogromnih vej proti tlom. Ko se dotaknejo tal, postanejo del debla s koreninami. Slika bolje razloži to čudo. Najbolj nenvadno pa je, da je to drevo v bostvu fikus, kot sta nama razložila delavca akvarija.




Ni komentarjev: