četrtek, 11. april 2013

Četrtek, 11. 4.13, Mdina, Rabat, ...

Današnji dan sva namenila obisku severnega dela otoka Malta prav tako s Današnji dan sva namenila obisku severnega dela otoka Malta prav tako s Hop on Hop off avtobusom. Najprej sva se s kremo zaščitila pred soncem, saj je v tem času tu že precej močno. Tokrat sva imela pred seboj cel dan, zato sva lahko načrtovala več postankov.
Najprej sva se sprehodila skozi San Anton Garden do predsedniške rezidence, ker stojijo kipi vseh predsednikov. Naslednja postaja je bila v kraju Mosta, kjer stoji cerkev s tretjo največjo kupolo na svetu. Znana je po tem, da je leta 1942 skozi kupolo padla nemška letalska bomba, direktno v sliko Jezusa na steni, prav v času maše. Ker ni ekspodirala in ker nihče ni bil poškodovan, smatrajo, da je bil to čudež. Pilot se je po vojni prišel opravičit meščanom, saj je bila bomba namenjena bižnjemu angleškemu letalskemu oporišču.
Naslednji postanek je bil daljši, saj sva si ogledala Mdino in Rabat. Mdina je prejšnja prestolnica ( do 16. stoletja), danes pa jo imenujejo tiho mesto, saj v njem živijo le še njeni prebivalci. Arhitekturno zelo zanimivo staro mesto z oskimi ulicami, mogočnim obzicjem in lepimi starimi stavbami. Čez cesto je mesto Rabat, znano po katakombah, ki za razliko od rimskih, niso služile za skrivanje, pač pa le pokopom umrlih. Ogledala sva si San Paul's katakombe, ki so razvejane, z mnogimi ozkimi hodniki in nišami v stenah, vseh velikosti, tudi veliko tistih za otroke, ki so v tistih časih pogosto umirali. V ceno vstopnice (5€) je vključen tudi dober zvočni vodič.
Nato sva se za krajši čas ustavila v znanem Zlatem zalivu ( Golden bay) ,ki je znan po veliki peščeni plaži, zlate barve in v Buggiba Square, kjer je v bližini nasedla ladja sv Paula. Po njem se imenuje mali otoček.






Ni komentarjev: