petek, 21. junij 2019

Great Wall of China

Včeraj smo šli na ogled Kitajskega zidu. Dan je bil delno oblačen, v mestu je bilo že  v jutranjih urah zatohlo vroče. Naša skupina (seniorji)  smo imeli organiziran izlet. Pobrali so nas pri našem hostlu, in nas skupaj z drugimi turisti odpeljali do avtobusov. Pot do zidu je trajala eno uro in pol. V mestu je skoraj nepretrgoma zelo gost promet in zato potovanje traja nekaj več časa. Vodila nas je prijazna mlada vodička, ki je kar razumljivo govorila angleško. Naj omenim, da prebivalci tu le izjemoma znajo angleško, so pa prijazni in poskušajo pomagati po svojih močeh, če jih vprašaš za informacije.
Razložila nam je, kako bo potekal ogled zidu in nekaj osnovne zgodovine o njem. Tu je nekaj malega o tej temi (https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/kitajski-zid-se-daljsi-kot-se-je-zdelo/158855)

Ko smo prispeli do vznožja hribov, smo se morali vstaviti in se peš podati po veliki lokalni tržnici. To mora narediti vsaka skupina po zakonu, ki ga je sprejela država, da pomaga lokalnimu prebivalstvu prodati svoje izdelke in pridelke. 

Mi smo tam tudi dvignili lokalno valuto na bankomatu, saj do takrat nismo imeli možnosti zamenjati ali dvigniti denarja na banki. Pomagala nam je naša vodička. 

Nato nas je avtobus odpeljal do parkirišča. Od tam smo se peš odpravili navkreber. Odločili smo se, da zaradi utrujenosti in vročine opravimo del poti z gondolami, ki so nas pripeljale do 14. postaje na zidu od vse 20. Za to vožnjo smo plačali 120 Yuanov (okrog 










Ni komentarjev: