sreda, 18. oktober 2017

Santa Maria da Feira - Portugal

Tokrat sem dobrih 10 dni preživela v družbi s 40 učitelji iz 12 držav v lepem mestecu Santa Maria da Feira. 

Santa Maria da Feira je znana po svojih tovarnah olikovanja plute in čevljev. Sedež občine je Feira, znana po srednjeveškem gradu, ki je bila krajša časovna rezidenca portugalskega prvega kralja, Afonso Henriques. Grad, ki se nahaja na vrhu hriba, je imel v svojem času velik strateški pomen, danes pa privablja turiste, saj je dobro ohranjen in ponuja lep razgled na mesto in okolico. 
Imela sem srečo, da sem ob obiskala grad na svetovni dan gradov, zato se je tam odvijala prireditev dramske predstavitve življenja in dela na tem gradu s lokalnimi igralci. Bilo je sicer v portugalščini a tako nazorno, da sem z lahkoto razumela vsebino. Lepo doživetje.  




Vsako leto poleti se pod gradom odvija srednjeveški festival Santa Maria da Feira - srednjeveški viagem - prireditev, ki kraj vrača v srednji vek s predstavitvijo oblačil, obrti in življenja iz tistih časov.






V centru mesteca so slikovite ozke uličice s številnimi bari in restavracijami, ki ponujajo tradicionalno portugalsko hrano, še posebej pa sladice, ki so značilne za ta del Portugalske - caladinhos (sladki keksi) in fogaca, ki spominja na grad v kraju. Vsaka sladica ima svojo zgodbo, še posebej, če jo uživaš ob dobrikavici in družbi :).


Ni komentarjev: