sobota, 23. junij 2012

Rim - ogled


Četrtek 21.6.2012
Zajtrk. Obvestilo v kampu sporoča - v petek po 9.30 stavkajo vsi javni prevozniki. Uffff. Treba bo zgodaj vstati, če hočeva naslednji dan priti do centra mesta.
Tokrat se v center odpraviva z avtobusom št. 200, nato prestopiva na 280 in se odpeljeva do Vatikana, samostojne suverene državice v osrčju Rima. 


Pogled na trg s belimi stebri in cerkev  sv. Petra je impozanten. Vroča pripeka, ogromna vrsta čakajočih turistov že v dopoldanskih urah naju so naju odvrnile od namere za ogled notranjosti tega svetega sedeža, še posebej, ker sva ga pred leti že obiskala. 


Tokrat sva ga zato le ujela v najine objektive. Posedela sva tudi v hladni senci stebrov in v mislih zaželela sreče vsem našim in najbližjim, kot se na takem mestu spodobi. 

Od tu sva se odpravila do gradu Sant Angelo zgrajena za grobnico cesarja Hadrijana , nadaljevala pot po senčnem drevoredu ob Tiberi in se kljub res hudi vročini peš podala na grič, kjer domuje spomenik posvečen Giuseppe Garibaldiju (general piemontskega kraja Viktorja Emanuele II, ki je iz mestnih državic ustanovil združeno Italijo), v bližini stoji spomenik žene Aniti, ob cesti pa so doprsni kipi njegovih vojakov. Najin trud je bil poplačan s prekrasen pogledom  na panoramo meta Rim in njegove okolice. 

Od tu sva se spustila do Tibere, jo prečkala in nadaljevala pot čez Campo de fiori s tržnico in veliko kavarnic vse do Piazza Navone, kjer je množica slikala njene znamenitosti, občudovala likovne stvaritve umetnikov, sedela ob treh zanimivih vodnjakih in si privočila obed ali kavo v številnih restavracijah. 


Pridružila sva se jim in tudi sama uživala ob ogledu tega dela mesta. 

Najina zadnja točka je bil Pantheon, imenitno ohranjen spomenik iz antike, ki ga je zgradil Hadrijan. Kupola  sezidana iz opeke je bila do leta 1960 največja na svetu. To je bila najina zadnja točka tega dneva. V kampu sva še debelo uro uživala v prijetno osvežilni vodi bazena in tako malo pozabila na vročino tega dne in ohladila utrujene ude.

Ni komentarjev: