sobota, 23. junij 2012

Rim tretji dan

PETEK, 22.6.2012
Zgodnje vstajanje in zajtrk. Zakaj? Ker od 8.30 do 17.00 stavkajo vsi javni prevozniki v Rimu. Hitiva do žel. postaje Due ponti, ujameva vlak in se odpeljeva do mesta. 
 
Na Piazza del popoli, se presedeva na avtobus 217 in se odpeljeva do Koloseja, največjega rimljanskega amfiteatra, ki je lahko gostil 50 000 obiskovalcev. Razveselila sva se, ker je ob tej uri le peščica turistov stala v vrsti za ogled znamenitosti. A veselje ni trajala dolgo, saj so nas tik pred odpiranjem obvestili z letakom, da danes ne bo nič z ogledom, ker tudi oni stavkajo. Najin načrt je torej splaval po vodi. Povzpela sva se na griček nad Kolosejem, od tam naredila nekaj posnetkov. 


Imela sva namen obiskati tudi Foro Romano, centralni del starega Rima in grič Palatin (na tem mestu je bil ustanovljen Rim po zmagi Romula nad bratom Remom) kasneje takoimenovan rimski »Beverly hills« z najuglednejšimi stavbami tistega časa, a žal zaradi stavke tudi zaprta. Odločila sva se, da ga obhodiva kot tudi večina drugih razočaranih turistov. 


Že jutranje sonce je žgalo in jemalo vid. Na obhodu Cirko massimo (starorimski stadion za konjske dirke dolg 400 metrov)  sva srečala mlad par. Na njunih majicah je bil napis Slovenija, zato sva ju ogovorila in odkrila, da sta pravzaprav iz Argentine (ona Kržišnik, on Modic), njuna dedka pa sta iz Slovenije. Oba sta govorila odlično slovensko, kljub temu, da sta že tretja generacija. Povedala sta nama, da so z zborom na turneji po Evropi. Zbor je pred dnevi koncertirali tudi na Sveti gori v Novi Gorici. Kakšno naključje.

V hudi sončni pripeki sva pot nadaljevala na Capitolino (nekdanje centralno versko središče, danes pa sta tu dva muzeja), od koder je lep pogled na ostanke Foro Romano.
 
Najina naslednja točka je bila Piazza Venezia in spomenik Vitoriu Emanuelleju (prvi kralj združene Italije, njegov general Garibaldi, ga opazuje iz sosednjega griča). 


V sončni pripeki se je prilegel ogled notranjosti muzejev in bazilike. V opoldanski vročini sva si zaželela kosilo in postanek in zgolj slučajno zašla v judovski predel geto, ki še danes kaže povojno sliko. Zanimivost tega predela, od koder so fašisti in nacisti v eni noči zbrali in odpeljali v Aushwitz več kot 1000 njenih prebivalcev. V ta spomin so na medeninastih ploščicah v tlaku ozkih uličic napisana posamezna imena in datumi odpeljanih v taborišče. V bližini sva si ogledala Portico D'Otavia, ostanke Otavijine palače, sestre prvega rimskega cesarja Avgusta in del amfiteatra. 

Po kosilu sva se peš odpravila ponovno do Vatikana, ker sva upala, da morda v popoldanskem času e bo več toliko gneče, žal se nama tudi tokrat ni posrečilo vstopiti v cerkev svetega Petra, zaradi predolgega čakanja v vrsti na pripekajočem soncu.
Dan sva ponovno zaključila s sproščujočo osvežitvijo v bazenu.

Ni komentarjev: