sobota, 12. junij 2010

Ukko otok, jezero Inari, sobota, 12.6.10,

Danes je sobota in večina udeležencev se je že odpravila domov. V hotelu smo ostali le še trije Slovenci, Mateja, Matjaž in jaz. Dan je kristalno jasen, je malo vetrovno, a sonce je že kar toplo. Ko smo se poslovili od kolegov, ki so se odpeljali na letališče pri Ivalu, smo se odpravili v naravni muzej Saami ljudstva poleg Siida muzeja v Inariju. Sprehajali smo se in občudovali, kaj vse je to nomadsko ljudstvo ustvarjalo za preživetje. Muzej v naravi je resnično prijeten, saj leži na kar obsežnem gozdnatem področju ob jezeru in ponuja veliko zanimivih prvin iz starih časov.







Po kosilu smo se odpravili na organiziran izlet z barko do svetega otoka Ukko. Ta otok je stoletja Samijem služil kot svetišče, tu so častili bogove in jim darovali. Nanj v preteklosti ni smela stopiti ženska noga. Tudi moški so se mu približali le v tišini, da ne bi razjezili bogov.







Celotna pot po tem delu drugega največjega jezera na Finskem z neštetimi otoki in otočki (jih je več kot 3000) in postanek na svetem otoku je bilo nepozabno doživetje.


Ni komentarjev: