torek, 10. avgust 2021

V Planico s kolesom

Iz Kranjske Gore v Planico s kolesom

Prebudila sva se v lep sončen dan, ki sva ga namenila kolesarjenju. Na tem koncu so res lepo uredili kolesarske in sprehajalne poti po bljižnji okolici. Ena izmed takih je tudi pot do velikank pod Poncami.

 To je ravno pravšnja razdalja za ogrevanje in sproščanje. Všeč mi je vožnja po kolesarskih poteh, ki so veliko varnješe in ponujajo človeku tudi možnost, da si s kolesa mirno ogleduje tusi okolico. Na pori sva srečala družine in posamzenike, ki so se odpravljali v isto smer ali se vračali. 

Na zadnji strmini proti skakalnicam pa sva videla celo skupino na posebnih smučeh s koleščki, ki so se spuščali v dolino. Zanimivo. Planico, kjer je bilo prijetno sveže, je danes obiskalo veliko ljudi. Zanimalo naju je tudi postajališče za avtodome, ki leži nasproti skakalnic. Ni veliko, a je opremljeno z elektriko in je kar zanimiv kraj za prenočevanje. 
Narava in razgledi so tu res prekrasni, saj se na vseh koncih v nebo dvigajo vršaci in ob njih ležijo slikovite skakalnice in letalnica. Planica je zrasla v velik in sodoben nodrijski center. Med drugim je tu tudi največja letalnica na svetu. Znana je po celem svetu po smučarskih skokih.

 Sestavljajo jo ena letalnica, sedem skakalnic in lepo urejena proga za tek na smučeh. Poleg tega ponuja tudi celoletno možnost teka na smučeh po snegu v notranjosti osrednje stavbe. Tu je tudi vetrovnik. Je edino nordijsko središče na svetu z osmimi skakalnicami. Kompleks je bil uradno odprt decembra 2015. Da si bolje predstavljamo, kako je leteti po letalnici lahko to preizkusimo v živo na ziplinu iz vrha letalnice. Precej adrenalinska izkušnja. 

 Južneje se dolina razširi v dolino Tamar, priljubljeno pohodniško točko v Triglavskem narodnem parku. Prijeno je pohodništvo po urejenih poteh v bližini.

Midva sva se odpravila na sprehod po stezi za tek na smučeh in po dolini pid vršaci.
Po kavici vrestavraciji pa sva se povzpela do vrha skakalnice. Premagati je bilo potrebno nešteto kovinskih stopnic in na vrhu kar vratolomno višino. Pobled v dolino pa je bil res enkraten. Res moraš biti zelo pogumen, da se spustiš takole na smučeh v dolino. 
Bojanov navidezni pristanek. Juhuhu!
Na kolo in nazaj do našega premičnega domeka. 
No, danes pa nas je že obisjal redar in pojasnil, da je potrebno ačati 11 eurov za spanje. Še sreča, da so tako uvudevni in nas pustijo ostati na tem parkirišču. 

Ni komentarjev: