četrtek, 12. avgust 2021

Belopeška jezera

S skuterjem do jezer pod Mangartom

Danes je na vrsti drugo prevozno sredstvo, skuter. Imava srečo, da v avtodom lahko spraviva tudi najino Hondo, skuter, ki je pravšnji za take potepe po okolici. Zares ga koristno uporabiva, kjerkoli je le možno in ni ravno dostopno s kolesi (vsaj zame ne, ker nisem vrshunska kolesarka ;)).
 Torej sva se odpravila do jezer pod Mangartom.  Belopeška jezera so priljubljena točka, ki leži  v bližini meje, na Italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi sicer prijetna kolesarska steza, ki sva jo pred letom dni že preizkusila s kolesom. 

Belopeška jezera ali Mangartska jezera, po italijansko Laghi di Fusine sta dve ledeniški jezeri v Julijskih Alpah v Mangartski dolini.

Italijani so ju leta 1971 razglasili za Narodni park Belopeških jezer. Nad njima se na jugu dviga Mangart, na vzhodu pa Ponce. Zgornje jezero, ki je globoko 10 metrov leži na 929 m/m, spodnje pa na 924 m.

Bilo je vroče in gorski zrak je bil tudi pod vršaci kar precej topel.


 Parkirala sva ob eni izmed koč in se peš odpravila na ogled jezer in okolice. Prava pravljica, voda, gozd, tu pa tam travnate krpe in petje ptic. 
Mir za dušo, res. Človek potrebuje trenutek tišine in pomirjujoče zelenilo narave. Kako zdravilno! Še en lep in prijeten izlet je za nama.

Ni komentarjev: