sreda, 19. avgust 2020

POUK NA DALJAVO LAHKO TUDI Z BOOK CREATORJEM

Knjige so naše zveste spremljevalke, tako v zasebnem življenju kot v poklicu. V šolstvu posebej igrajo pomembno vlogo in sicer v obliki učbenikov in delovnih zvezkov, pa tudi kot gradivo za branje in spoznavanje literature.

V tokratni objavi se dotikam knjige z drugačnega vidika. Sodobnost je prežeta z virtualnostjo in v njej ima svoje mesto tudi knjiga, seveda v e-obliki.

Book Creator je aplikacija, ki je v zadnjih letih prešla nekaj faz preobrazbe – od appa za m-naprave pa do sedanje spletne verzije v Chromu. Slogan lastnikov je: 'Ustvarjalnost se lahko zgodi kjer koli. Tu smo, da vas podpremo z viri, idejami in spodbudami za nadaljevanje učenja.'

Pa predstavimo to resnično vsestransko uporabno aplikacijo, namenjeno vsem stopnjam od vrtca do univerze in na vseh predmetnih področjih, uporabna tudi pri šoli na daljavo.

Book Creator je aplikacija za Google Chrome, Microsoft Edge in nekaj novejših brskalnikov in iPad, ki učencem omogoča ustvarjanje in branje multimodalnih digitalnih knjig. Je idealno orodje za spodbujanje ustvarjalnosti in angažiranosti učencev in učiteljev s pomočjo ustvarjanja zgodb in multimedijskega oblikovanja.

Gradiva lahko ustvarjamo iz lastnih virov, z lastno vsebino (pisanjem, risanjem ali nalaganjem samostojnih video posnetkov, zvočnih datotek in slik) ali pa zbiranjem in vrednotenjem multimedijskih virov na internetu.

Za izdelavo bogatega gradiva za e-knjigo lahko uporabimo vrsto aplikacij, ki jih imamo na pametnem telefonu ali tablici.  (glej zgornjo sliko)

Book Creator omogoča popestritev in utrditev učnih dejavnostih, ki temeljijo na projektu, saj omogoča, da več učencev v realnem času skupaj ustvari knjigo na določeno temo. Sistem pa tudi ponuja pregled in brskanje po e-knjigah, ki so jih zasnovali drugi.

Primer moje predstavitve izdelane z Book Creatorjem in shranjene kot video.


Registracija in uporaba Book Creatorja

1.   Najprej opišimo, kako do aplikacije.

·       V brskalniku vpišite bookcreator.com in kliknite 'Prijava'.

·       Prijavite se, najbolje z Google računom, kot učenec ali učitelj.

·       Ko vstopite, ustvarite in poimenujte svojo knjižnico. Brezplačna verzija omogoča samo 1 aktivno knjižnico. Svojo trenutno knjižnico lahko arhivirate, da naredite prostor za novo ali s plačilom nadgradite svoj načrt za več knjižnic in knjig!

·       Nato začnite ustvarjati svojo knjigo s klikom na »+ Nova knjiga« v zgornjem levem kotu.

·       Sledi izbor tipa postavitve e-knjige (3 vrste za knjigo + 3 vrste za strip). Najpogostejša je pokončna usmerjenost (1. primer). Sicer pa je odvisno, kaj želite s e-knjigo prikazati (2. in 3. oblika sta primerni za predstavitve).

 Urejanje in ustvarjanje e-knjige

·       Ustvarjalnik knjig je neverjeten, saj vse začnemo z dvema preprostima gumboma. Gumb „+“ in univerzalni gumb „i“.

    

  • ·       Prva stran je vedno platnica in jo zato ustrezno uredimo.
  • ·       Če želite uvoziti ali ustvarjati poljubno vsebino na strani, uporabite zgornji desni gumb "+".
  • ·       Za prilagoditev nastavitev kateregakoli objekta na strani (slika, text, video, povezava...), kliknite objekt in uporabite znak "i" v zgornjem desnem kotu.
  • ·       Z gumbom »Predvajaj« se izvede predogled knjige. 
  • ·    Tu lahko z gumbi v zgornjem desnem kotu e-knjigo prikažete, delite z drugimi ali, če želite, poslušate svojo knjigo.
 Oglejte si kratek video o urejanju e-knjige.

Sprostite svojo ustvarjalnost in ustvarjalnost učencev in ustvarite prvo e-knjigo.

Zaključimo torej, da je Book Creator preprosto orodje za ustvarjanje odličnih digitalnih knjig. Z njim lahko ustvarite svoje lastne učne vire za pouk ali vaši učenci za svoje učne izdelke.

Vaša e-knjiga bo besedilo popestrila s slikami, zvokom, povezavami na splet, do interaktivnih vsebin in z videom.

Book Creator lahko uporabite za izdelavo:

  • ·       Interaktivne zgodbe
  • ·       Digitalni portfelji
  • ·       Raziskovalne revije
  • ·       Poezije
  • ·       Projektno delo
  • ·       Znanstvena poročila
  • ·       Priročniki z navodili
  • ·       Knjige o različnih temah
  • ·  Stripe

V BookCreatorju vdelamo (s kodo) 

e-knjuga postane resnično interaktivna in omogoča dvoserno komunikacijo, če uporabimo možnost vdelave različnih kvizov, YouTube video in podobno. Naloga se izvaja v knjigi sami in ne le peko linka. Primer 

Izdelki učencev

Na spletni strani BookCreator examples lahko listate med izdelki učencev, ki so urejeni po stopnjah in predmetih in se obogatite z idejami.

Platforma omogoča, da učenci sodelovalno skupaj ustvarjajo en končni izdelek.

Uporaba Book Creatorja v učilnici

Tu je nekaj idej izkušenih učiteljev, ki nesebično delijo svoje nasvete, ideje in vire, s pomočjo katerih boste lahko tudi sami ustvarjalno uporabili aplikacijo.

Uporaba je mogoča pri vseh šolskih predmetih. Tu so trije primeri:

  • Zgodovina: ustvarite bibliografijo zgodovinskega lika. Predstavite vplivne ljudi v zgodovini.
  • Znanost: ustvarite znanstveno revijo / dnevnik. Oblikujte multimodalni priročnik za znanstvene poskuse.
  • Ustvarjalna umetnost: ustvarite portfelj umetniških del, svojo likovno galerijo
  • Jeziki: zgodbe in prigode, analiza likov v romanih, predstavitev prebrane knjige…

Nekaj primerov izdelkov učencev.

Pri zgodovini

Pri matematiki

Ni komentarjev: