sreda, 19. avgust 2020

S PAMETNIM TELEFONOM V NARAVO - NARAVOSOVJE


Bliža se začetek pouka in v prvih dneh, še posebej pa v času budnosti glede Corona19, bo pouk potekal veliko tudi izven učilnic. Tokrat nekaj namigov za naravoslovje. Predstavila bom le dve od mnogih uporabnih aplikacij, ki nam pomagajo opazovati naravo okrog nas in se o njej čim več naučiti. Potrebujemo le pametni telefon (Android ali iPhone) in dober načrt, kaj bomo opazovali in se učili. Aplikacije so poučne in primerne za vse starosti. 

Predstavila bom tisti dve, ki ju pogosteje uporabljam in omenila še dve uporabni. Sami pa se sprehodite po veliki izbiri in se odločite za tisto primerno v vaši situaciji. 

PlantNet APP - prepoznavanje rastlin in njihova geografska izkaznica


Pl @ ntNet je aplikacija, ki vam omogoča prepoznavanje rastlin tako, da jih fotografirate s svojim pametnim telefonom ali uporabite svojo fotografijo. Je velik znanstveni projekt: vse rastline, ki jih fotografirate, zbirajo in analizirajo znanstveniki po vsem svetu, da bi bolje razumeli razvoj biotske raznovrstnosti rastlin in jo bolje ohranili.

Pl @ ntNet omogoča prepoznavanje in boljše razumevanje vseh vrst rastlin, ki živijo v naravi: cvetoče rastline, drevesa, trave, iglavci, praproti, trta, divje solate ali kaktusi.

Več vizualnih informacij, ki jih daste Pl @ ntNet o rastlini, ki jo opazujete, bolj natančna bo identifikacija. Rože, plodovi in ​​listi so najznačilnejši organi vrste in jih je treba najprej fotografirati. Lahko pa je uporabna katera koli druga podrobnost, na primer trnje, brsti ali dlake na steblu. Fotografija celotne rastline (ali drevesa, če je eno!) Je tudi zelo koristna informacija, vendar pogosto ne zadostuje za zanesljivo identifikacijo.

Trenutno Pl @ ntNet omogoča prepoznavanje približno 20.000 vrst. Od 360.000 vrst, ki živijo na zemlji, smo še daleč, toda Pl @ ntNet je vsak dan bogatejši zaradi prispevkov najbolj izkušenih uporabnikov med vami.

Spletni naslov: https://identify.plantnet.org/


iNATURALIST - prepoznavanje rastlin in živali okoli nas

 

Na podlagi številnih opazovanj divjih živali na iNaturalist vam Seek prikazuje sezname najpogosteje zabeleženih žuželk, ptic, rastlin, dvoživk in več na vašem območju. S pomočjo kamere za iskanje skenirajte okolje, da prepoznate organizme z drevesom življenja. 

Ena najbolj priljubljenih naravnih aplikacij na svetu, iNaturalist, vam pomaga prepoznati rastline in živali okoli vas. Povežite se s skupnostjo več kot 400.000 znanstvenikov in naravoslovcev, ki vam lahko pomagajo izvedeti več o naravi! Še več, s snemanjem in deljenjem svojih opazovanj boste ustvarili podatke o kakovosti raziskav za znanstvenike, ki bodo bolje razumeli in varovali naravo. iNaturalist je skupna pobuda Kalifornijske akademije znanosti in National Geographic Society.

Z aplikacijo:

  • • Odkrijte nove vrste, tako blizu kot daleč
  • • Zabeležite svoja opažanja in jih delite s skupnostjo
  • • Prejemajte predloge in množične identifikacije tega, kar ste videli
  • • Pogovorite se in pomagajte drugim, da prepoznajo, kaj so videli

Več informacij na spletni strani  http://www.inaturalist.org

Naj omenim še uporabni aplikaciji:

  • Seek iNaturalist
  • Mashrooms App

Ni komentarjev: