sobota, 26. oktober 2019

Portofino, šesti dan

Sobota, 26.10.19

Tudi iz S. Margherita Ligure so dobre avtobusne povezave do najine zadnje destinacije, Portofino. Cena vozovnice 3.00€.  v eno smer.

Cesta do Portofina, ki leži na koncu polotoka in je del narodnega parka, je ozka in polna ovinkov, večina teče ob obali in ponuja lep razgled na morje in okolico. Po dobrih 15. minutah vožnje se odpre pogled na manjše urejeno mestece v zalivu.




Portofino je majhno mestece, ki se razteza od zalivčka po pobočju. Slikovite stavbe pastelnih barv, zelena narava, ljubki zalivčki, drage trgovinice in restavracije so značilnosti tega kraja. Baje je priljubljena točka zvezdnikov in znanih osebnostih, posledično so tu zato zelo zelo visoke cene za hrano in pijačo, da o prestižnih butikih sploh ne govorim, cene med 500 in 1500 € za kos oblačila niso nobena posebnost. Nekako mini primerek San Tropeza.





Kot povsod po krajih na tem območju, tudi tu ne gre brez strmih stopnic, ki se jih sedaj že veseliva. Odpraviva se do svetilnika, ki leži na koncu polotoka in ponuja krasen razgled na celotno obalo 5Terre in na morje, kjer skupine potapljačev raziskuje morsko dno.



Pokrajina je gričevnata, hribovita, Apenini pridejo tu do morja. Tu je veliko sence, sprehajalnih poti med drevjam, ki nudijo prijeten oddih.

Nad mestom stoji velika cerkev in grad.
Mestece je tudi navdihnilo popevko I found my love in Portofino, ki jo pojeta Dalida in Bocelli.




Najino popotovanje zaključiva z vožnjo skozi mesto Rapallo, kjer he bil 1920 podpisan mirovni sporazum in razmejitev po 1. Sv. Vojni. Naslednje  leto bo 100. obletnica sporazuma, ki je vplival tudi na naše kraje.

Ni komentarjev: