sobota, 26. oktober 2019

Portovenere, 5 dan

Petek, 25.10.19 - peti dan

Zjutraj se z mestnim avtobusom odpraviva do postajališča v centru mesta La Spezzia za Portovenere. Cena vozovnice 2.50 € v eno smer. Povezave so pogoste, zato je ta opcija potovanja dobra. Vožnja traja okrog 20 minut, je pa cesta polna ovinkov in ozka. Vožnja z lastnim avtom ni smiselna in racionalna zaradi cen parkirnin in ozke ceste. Med vožnjo lahko uživaš ob glasnih debatah domačinov. :). Prav vsi so prijazni, od šoferjev avtobusov, policiatov do trgovcev. Presenetila naju je čistoča ulic in nikjer nisva bidela brezdomcev. Vreme je lepo, sicer nekoliko bolj hladno po četrtkovem dežju.Vožnja z avtobusom ponuja lepe razglede.

Hiše v Portovenere so slikovite, držijo se druga druge, pastelne barve fasad. Polotok se konča s skalnatim grebenom na jaterem stoji sivo bela črtasta cerkev, so katere vodijo stonice.




Ob njih so ostanki obzidja. Romantično okolje, ki je inspiriralo slavne pesnike od Bayrona, Shelly, Virginia Wolf... Zaliv zato imenujejo Golfo dei poeti. Po skalnatih stopnicah se spustiš do morja, ki buta ob stene klifov in jame.


Lepa okolica, v bližini otok, kamnite pečine, klifi, plezalne stene in nad mestom dobro ohranjen grad. Na drugi strani polotoka je divja neokrnjena narava.
 V centru so ozke ulice in pročelja značilna za to področje. Povsod diši po limoni in pestu Genovese, saj trgovinice ponujajo izdelke narejene doma. Tudi tu je še vedno veliko turistov tudi ob tem času.


Popoldne se s avtodomom odpraviva do S. Margheritela Ligure, kjer sva dobila najblizje parkirišče za avtodome. Je parkirišče športnega parka, namenjeno tudi avtodomom in avtobusom. Cena za 24 ur je 10€ nima camper servisnih storitev. Za najine potrebe cisto OK. 




Ni komentarjev: