ponedeljek, 6. julij 2009

Oslo

Sreda, 1,7,2009

V torek sva predvsem potovala proti Soli na jugu Norveške. Ta predel Norveške je drugačen. Tu je doma poljedeljstvo (žitarice)in nekaj živine se pase na pašnikih ob cesti.
V sredo sva načrtovala ogled glavnega mesta Oslo (z več kot 500.000 prebivalcev). Leži na koncu severnega dela Oslofjorda, obdan je z gozdom poraščenim hribovjem, kjer so razgledne točke na mesto in okolico. Je pomembno pristanišče in najstarejše skandinavsko glavno mesto.(1050)













Najprej sva si ogledala glavno atrakcijo mesta, park Vigeland, poimenovan po kiparju Gustavu Vigelandu, ki leži v mestnem Frogenparku na SZ mesta. 650 posameznih skulptur krasi Vigelandpark, ki jih je kipar ustvarjal dobrih 40 let. Samo na mostu stoji 58 bronastih skulptur, pod njim pa so skulpture otrok. Za mostom je velik vodomet, ki je obdan s skulpturami, ki opisujejo človekov živjenski ciklus. Za njim je belo stopnišče z številnimi skulpturami, na platoju pa je 17 m visok monolitni steber, na katerem se prepleta 2121 človeških teles, park pa se končje s skulpturo ki predstavlja kolo življenja, sestavljeno iz 7 povezanih človeških teles. Vse skulpture izražajo komunikacijo med osebami. Na severni strani pa je postavljena skulptura družine. Park krasi tudi več vrat, narejenih iz kovanega železa ki prikazujejo like človeških teles. Potrebovala bi več šasa, da bi si podrobneje ogledala vse, kar je tam razstavljeno. Dan je bil izjemno vroč, sonce nas je vse pregnalo pod senco dreves v parku.


Po predahu sva se odpravila do kraljeve palače, kjer so stražarji v strumnnem koraku oblečeni do grla in s kapo na glavi stražili palačo na tem pekočem soncu. Za palačo je vadila skupina mladih kraljevih gardistov vadila rokovanje s puško z bajonetom. Pot sva nadaljevala proti Nobelovemu inštitutu, kjer odločajo o nobelovem nagrajencu za mir.
Nato sva si ogledala še mestno hišo, ki stoji v bližini pristanišča. To je masivna z opeko obdana zgradba, z dvema stolpoma, v enem je 38 zvonov, ki pozvanjajo različne melodije. Na fasadi so reliefi in skulpture. Pred mestno hišo pa je prostoren trg s pogledom na pristanišče, obdan s skulpturami mater z otroki in dvema vodometoma.









Zaradi močnega sonca in vročine sva zaključila z ogledom mesta. Nekatere zanimive točke, ki pa so izven mesta sva pustila za najin naslednji obisk (zimsko športni center s skakalnico Holmenkolln, lepo razgledno mesto , Kon-Tiki, splav iz trsja, na katerem je norveški antropolog skupaj z petimi spremljevalci preplul Tihi ocean in s tem hotel dokazati, da so najbrž že v davninini ljudje potovali daljše razdalje (tudi preko ocenana) z enostavnimi plovili.) Prepsala sva na večjem postajališču za avtodome in kamijone ob švedski obali.
Spodnji del Norveške, južni del Švedske in na Danskem so velike plantaže okusnih jagod, ki jih ponujajo na vsakem koraku.

Ni komentarjev: