torek, 30. maj 2023

Getskär

Danes nadaljujeva pot proti Norveški. Voziva se ob obali, a ker je avtocesta ni kaj prida lepih razgledov, se pa zato hitreje potuje. 
Promet je zmeren, le ob večjih mestih se precej zgosti. Tako sva bolj po poljžje napredovala v okolici Göteborga. Imava lepo sončno vreme, a kot se za sever šika, malo bolj sveže. 
Okoli naju se razteza ravnina z obdelanimi polji daleč naokoli, kolikor nese pogled in tu pa tam je posejanih nekaj grmičevja ali mejnih dreves. Kot dragoceni kamenčki pa ob njih stojijo pritlične domačije, večinoma bele hiše, ob njih pa vinskordeče belo obrobljena gospodarska poslopja. Tipično skandinavska scena. 
Pozno popoldne se ustaviva v manjši vasici Getskär, ki leži ob zalivu. Tu je urejeno parkirišče in en del je prosto dostopen avtodomom. Do večera se nas je nabralo 15. Pa še prihajajo. 
Pred nočjo sva si ogledala zaliv in se sprehodila po vasi. 
Iz obale se vidi nekaj manjših otočkov in oddaljeno mesto. Vse je mirno in spokojno.
Hiše v vasi so pretežno lesene in belo pobarvane. Vsaka ima okoli kar veliko travnatega prostora in različno okrasno grmičevje. Ograje so lesene ali pa hiše obdaja živa meja. Večina ima pred hišo drog z zastavo. 
Ulice so ozke, nekatere so namenjene le peščem. 
Nekje v sredini vasi so zgradili poseben kompleks "ležečih blokov", dvonadstropne stavbe s skupno travnato površino. Tudi ti so leseni. 

Le v enem delu vasi sva videla z opeko grajene hiše. 

Ni komentarjev: