četrtek, 29. avgust 2019

S kolesom do Heviza

Četrtek, 29. Avgust
Danes sva se s kolesi odpravila proti Hevizu. Blatno jezero ponuja urejeno več kot 200 km dolgo krožno kolesarsko pot okoli jezera in po bližnjih destinacijah. Pohvalno so označene vse smeri, čeprav je vse seveda izključno v madžarščini.

Najprej sva kolesarila do Keszthelyja, kulturno, ekonomsko središče regije, kjer si je vredno ogledati neo-baročni dvorec madžarske plemiške družine Festetics. Iz centra mesta vodi ulica do lepega dvorca z urejenimi cvetličnimi gredicami in lepim parkom na drugi strani.



Od tu sva se odpravila do Heviza, znanega madžarskega zdravilšča. Turistično in welness destinacijo obišče veliko ljudi posebej zaradi termalnega jezera vulkanskega izvora, ki je največje v EU. Tudi v njegovi okolici lahko v kanalih preveriš kako toplo je ( okrog 36°C poleti). Zanimivo je tudi v zimskem času.


Tudi mestece je prijetno z zanimivo cerkvijo. V kanalu na jugu pa bujno cvetijo roza lokvanji. Topla vulkanska voda prija tudi bujni vegetaciji, ki obdaja kolesarske poti.

Na koncu sva se povzpela tudi docerkvice nad našim kampom, kje so zanimive lesene skulpture Kristusa in svetnikov in uživala lep pogled na jezero.





Ni komentarjev: