petek, 30. avgust 2019

Balatonfured, Tihany - 3. dan

Petek, 30. Avgust - 3. Dan
Zjutraj sva se odpravila naprej do 54 km oddaljenega kraja Balatonfured, ki je glavno mesto severnega dela jezera. Znano je po državno kardiološki bolnici. Je priljubljena destinacija zaradi mile klime, vina in urejenih plaž.

Vseskozi ob poti sva videla urejene plaže in veliko kopalcev, ki pa so bolj kot plavali v tej motno zeleni vodi, ležali na plaži.
Blatno jezero je nekakšno madžarsko morje, ki je 77 km dolgo, široko 15 km, doseže pa le okrog 3 m globine.  Poleti se segreje do 26 °C.


Parkirala sva v Balatonfured kampu, ki leži ob jezeru in je dobro opremljen z različnimi vodnimi igrali, ima tudi bazen.

Po kosilu sva se s kolesom odpravila do  polotoka Tihany, ki se na 5 km približa južnemu obrežju jezera. Polotok in lepa iszoimenska vasica sta pod Uneskovo zaščito. Kolesarska cesta pelje vzdolž obale, knamenjene kopalcem. Ponuja res kep razgled na severno obalo in jezero. Peljala sva se do rta, kjer je pristanišče trajekta ki povezuje obe obali.


Nato sva se po klancu odpravila do centra vasice Tihany. Mestece krasijo s slamo krite hiše, in uličice pod vznožjem samostana, ki na vsakem koraku ponujajo značilne krajevne izdelke. Zares slikovit miren kraj.



Preživela sva še en lep a vroč dan.



Ni komentarjev: