Trski na Norveškem pravijo "torsk" in posebno ime *"skrei", kar pomeni "vandrovka"
Norveška ima največje divje zaloge atlantske trske na svetu, predvsem v Barentsovem morju in ob severni obali.
"Skrei" so selitvene trske, ki vsako zimo preplavajo od Barentsovega morja do severne Norveške, predvsem Lofoten, Senja in Vesterålen.
Selitev trske poteka med januarjem in aprilom, ko potuje do gnezdišč za drst. Gre za velikanske primerke – do okoli 180 cm in 55 kg .
Pomen trske v kulinariki
Mesnato, belo, rahlo, razpadajoče meso se pripravlja na različne načine:
– kuhane, pečene, ocvrte trske.
Norveška kulinarika vključuje trske v številnih jedeh: klippfisk (soljena in sušena trska), lutefisk, torsk z maslom, persetorsk, torsketunger in številne druge tradicionalne jedi
Meso je bogato z beljakovinami, vitamini A, D, B12, omega‑3 in selenom.
Gospodarski in kulturni pomen trske
Trska, predvsem skrei, je že stoletja temelj prehrane in trgovine v Norveški – že v času Vikingov sušena trska (stockfish).
Skrei pomeni "vandrovka" – izoblikovala se je kot znak kakovosti zaradi svoje selitvene mišićaste strukture.
Trska je vodilna gospodarska dobrina, pomembna tako za zgodovino kot za današnji izvoz.
Taka stojala so vsepovsod po Lofotih in v času lova trske polne rib, ki se sušijo. Močan vonj po ribi preplavi celotno otočje.
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Pozdravljeni!
Ob ogledu mojih informacij so dobrodošli tudi vaši komentarji.
Vili